zininopvoeding > publicatie.php?nr=25987&stuurdoor=nee

Op wereldreis met kinderen: geluk is een trampoline

 

Terug


Tijdens onze wereldreis zien we natuurlijk genoeg: van prachtige vergezichten en exotische dieren tot eeuwenoude ruïnes. Maar niet alles wat we tegenkomen, is mooi: krottenwijken, dakloze bejaarden en bedelaars. Hoe kijken onze kinderen naar de armoede die wij tegenkomen? 

Rijk
Met onze maandenlange trektocht rond de wereld vallen wij natuurlijk onder de categorie ‘rijk’ en wij maken de kinderen ook duidelijk dat we tot een redelijk klein deel van de wereldbevolking behoren dat het zeer goed heeft.

Maar het kan nog veel luxer. Op Mexicaanse stranden zagen we genoeg breed gespierde mannen of vrouwen, die bepaalde chirurgische ingrepen hadden ondergaan, pronken met hun merkkleding terwijl ze op de beste plekken van de hipste beachclubs zaten. En we vertelden de kinderen dat er reisorganisaties zijn die speciale tours organiseren die ons budget ver te boven gaan. 

Hutjes
De andere kant is er ook en onze kinderen zien die goed. Leeftijdsgenoten die niet naar school kunnen en hun ouders helpen in een winkeltje van twee bij twee meter op de hoek van de straat, daklozen die op de stoep slapen en waar iedereen met een boog omheen loopt en volwassen mannen die voor een schijntje geparkeerde auto’s bewaken en hopen dat ze aan het einde van de dag genoeg geld hebben verdiend. 

Dan zijn er ook nog de huizen. In bepaalde delen van bijvoorbeeld Costa Rica woont iedereen in kleine hutjes; niet meer dan twee kamers onder een golfplaten dak. Aan de ene kant heeft dat te maken met het klimaat. Het is er soms zo heet dat de mensen vooral buitenshuis leven, maar het heeft ook met de welvaart te maken, want we passeren ook huizen die niet misstaan op ’t Gooi in Nederland. 

Dakloze moeder
Mijn vrouw en ik kijken elkaar soms met een bedenkelijk gezicht aan als we weer eens een dakloze moeder tegenkomen, of een man die bij stoplichten wanhopig pakjes met papieren zakdoeken probeert te verkopen zodat hij weer wat geld heeft om eten te kopen. Dan beseffen wij voor de zoveelste keer hoe goed we het hebben. 

En de kinderen? Natuurlijk zien zij het ook en we praten er met hen over. Wat doet het met hen? Welke gevoelens roept het bij hen op? En zo ontstaat er een gesprek over wat echt belangrijk is in het leven: geluk. 

Geluk is ... 
Wanneer ben je gelukkig? Als je veel geld hebt? Ben je dan automatisch ongelukkig als je arm bent? ‘Nee,’ zeggen onze zoon en dochter. Geluk is niet te koop. Daar zijn ze heel zeker van. 

Wat zijn dan voorwaardes voor geluk? Na enig denken formuleren ze een lijstje van voorwaarden voor een gelukkig leven: familie en vrienden die van je houden en genoeg tijd om te spelen. 

Na enkele minuten verzonnen ze nog een derde voorwaarde voor geluk: een trampoline. Ze hebben er thuis zelf een waar ze uren op kunnen spelen. Een trampoline is dus – samen met liefde en vrije tijd – een voorwaarde voor geluk. 
Zo kijken ze vanuit hun eigen perspectief naar de wereld om hen heen. 

wereldreis

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2022 Zin in Opvoeding