zininopvoeding > publicatie.php?nr=25943&stuurdoor=nee

Vanaf hier kun je de hele wereld zien 8+

 

Terug


Op een dag vindt Deetje (9) een brief. Het adres en de naam zijn weggeregend, maar hij is van iemand die iemand ander heel erg mist. En Deetje weet alles van missen, dus die brief moet absoluut worden bezorgd. 

Dat Deetje en haar moeder elkaar niet zo goed kennen en begrijpen, wordt al op de eerste bladzij van Van hier kun je de hele wereld zien duidelijk. Als de slager Dee een plakje worst aanbiedt, vindt haar moeder dat niet goed en op weg naar huis moet Deetje moet vooral doorlopen en niet slepen met haar schoenen, want dan gaan ze kapot. Deetje en haar moeder zijn zo verschillend, dat het Deetje op een dag opeens duidelijk wordt dat ze geadopteerd is. Ze is vast een prinses. 

Deetje en haar moeder wonen in een hoge flat in wat haar vriendje Vito een ‘pauperbuurt’ noemt, maar voor Deetje is het de mooiste flat van de wereld. Zij kent iedereen en iedereen kent haar. Dat Deetje bij andere mensen wel een potje kan breken, wordt ook al meteen duidelijk. De slager geeft haar haar plakje worst stiekem. Postbode Bilal deelt zijn liefdesperikelen met haar. De andere moeders in de flat strelen haar haar en halen haar binnen om haar iets lekkers te geven of de kleren waar hun dochters zijn uitgegroeid. En als de grote jongens onaardig tegen haar zijn, grijpen hun vaders in, ‘omdat iedereen al naar ons kijkt.’  

Deetje is een scherp waarnemer en dat komt goed uit: haar flat is hoger dan de andere. 'Vanaf hier kun je de hele wereld zien.' Op een dag vindt Deetje op straat een brief: klein, babyblauw en met een doorgestreept adres. Thuis leest ze: ‘Liefje’,  iets over een wandeling door de velden en een kerkdienst. ‘Het zette me aan het denken. Over hoe kort het leven is en hoezeer ik je mis. Misschien moeten we vergeten wat er allemaal is gebeurd. Ik hoop dat je ons snel kunt komen bezoeken. Voor altijd, je …’ 
Door de regen zijn zowel het adres als de naam onder de brief niet meer leesbaar, maar het is Deetje duidelijk: die brief moet alsnog worden bezorgd. Maar bij wie? En wat betekent RETOUR AFZENDER?

Samen met haar vrienden Kevin en Vito gaat Deetje de buurt rond: mist u iemand? In de verhalen die die vraag oproept, kun je de hele wereld horen. En intussen gaat Deetje ook op zoek naar haar eigen ouders. Want wie is die vrouw die zich haar moeder noemt? En wie is zij zelf?

In een soepele stijl en met prachtige dialogen beschrijft Enne Koens de binnenwereld van een meisje met een open oog voor anderen en een diep verlangen te weten wie ze is. 

Tekst: Marijke Verduijn

Enne Koens en Maartje Kuipers:
Vanaf hier kun je de hele wereld zien
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
€ 15,99
216 pagina's
ISBN:    9789024593835
Identiteit moeder-dochter missen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2022 Zin in Opvoeding