zininopvoeding > publicatie.php?nr=25935&stuurdoor=nee

Op wereldreis met kinderen: wat bezielt ons?

 

Terug


Wat? Gaan jullie negen maanden lang de wereld rondreizen zonder vooropgezet plan? Gaan jullie al die tijd jullie kinderen zelf les geven? En passen al jullie spullen in slechts vier rugzakken? Wat bezielt jullie?

Natuurlijk zijn wij voor gek verklaard. Helemaal omdat we in corona-tijd vertrekken. En toch gaan we. Op 9 december vertrekken wij voor een wereldreis van negen maanden en inderdaad: we hebben nog geen idee waar we naartoe gaan. 

Klein dorp in Noord-Holland
We zijn misschien gestoord. Maar we houden ook van reizen en we willen graag dat onze kinderen meer zien van de wereld. Ze groeien nu op in een klein dorp in Noord-Holland, waar ze voornamelijk in aanraking komen met blanke kinderen. Wij willen hun laten zien dat het leven er in de wereld ook anders uit kan zien; dat er kinderen zijn die in armoede opgroeien, dat school niet altijd iets vanzelfsprekend is en dat er nog zo veel voedsel is dat zij niet kennen. 

We geloven dat zij door de reis zullen groeien. Ze zullen veranderen in wereldburgers die oog hebben voor de diversiteit en kunnen reflecteren op hun eigen situatie.  

Backpackers
Heel lang geleden, voordat we kinderen hadden, reisden mijn vrouw Lizet (toen nog vriendin) en ik met een backpack over de wereld. We sliepen in treinen in India terwijl de kakkerlakken over onze tenen kropen, we strandden in de binnenlanden van Costa Rica omdat de bus in brand vloog en we verdwaalden in China omdat niemand Engels kon spreken. We vonden het geweldig!

Tien jaar geleden werd onze zoon Mika geboren, twee jaar later gevolgd door onze dochter Lieke en dus gingen we het iets rustiger aandoen. Met een camper reden we door Europa. En ook dan kun je in de meest bijzondere situaties terecht komen: krabben vangen in Denemarken, weggespoeld worden in Frankrijk en fikkies stoken in Polen. 

Oud genoeg
Twee jaar geleden namen mijn vrouw en ik een besluit: de kinderen zijn oud genoeg voor een wereldreis, een langgekoesterde droom van ons. En dus begonnen we met alle voorbereidingen want die waren er genoeg. We maakten plannen, lazen ons in en toen kwam corona. De wereld ging op slot en heel even vroegen we ons af: moeten we ermee stoppen? 

Allebei kwamen we heel snel tot dezelfde conclusie: nee, we gaan door! We blijven positief en gaan uit van de mogelijkheden. 
Ook waren we bang dat uitstel zou leiden tot afstel. Want onze zoon zit nu in groep 7. We komen terug als hij naar groep 8 gaat en dat vinden we wel zo fijn: dan kan hij op een rustige manier zijn basisschooltijd afsluiten en een nieuwe school uitkiezen. Op wereldreis gaan terwijl hij op de middelbare school zit, is ook niet handig omdat het thuisonderwijs dan een stuk ingewikkelder wordt. Daarom gaan we gewoon. 

Op 9 december vertrekken we naar Egypte en daar blijven we een maand. We hebben nog geen idee waar we daarna naartoe gaan. Dat is allemaal afhankelijk van het coronavirus en de inreismogelijkheden van de verschillende landen. Op deze website kun je onze belevenissen volgen. 

Vragen:
Wie zijn jullie? 
Ik ben Erik Jan (38) en ik werk in de creatieve sector. Mijn vrouw Lizet (38) geeft trainingen in de zorg. Onze kinderen zijn Mika (10) en Lieke (8). 

Waar willen jullie heen? 
We beginnen in Egypte en blijven daar een maand. Landen waar we graag naartoe zouden willen, zijn Zuid-Afrika, India, Thailand, maar Latijns-Amerika trekt ons ook. Met andere woorden: we kunnen alle kanten op. 

Hoe doen jullie het met het onderwijs?
Het was een heel geregel, maar van school hebben we lesmateriaal meegekregen. Dat staat allemaal op de laptop of in de cloud. Het is de bedoeling dat de kinderen elke doordeweekse dag beginnen met huiswerk zodat ze in het leerritme blijven. Er blijft dan genoeg tijd over om in de middag iets leuks te doen. 

Nemen jullie echt maar vier rugzakken mee? 
Ja, want we gaan met het vliegtuig. Dus we nemen een grote backpack mee en dan nog drie kleinere rugzakken, gevuld met lichtgewicht kleding, veel digitale dingen (zoals e-readers zodat we geen boeken mee hoeven te nemen) en dingen die we echt onmisbaar vinden, zoals snorkelmaskers en knutselspullen voor de kinderen. 

Zijn jullie niet bang voor corona?
Het virus maakt het reizen natuurlijk een stuk ingewikkelder. We moeten met heel veel dingen rekening houden (negatieve testbewijzen, inreisbeperkingen, quarantaines), maar we geloven dat er ook nog een hoop mogelijkheden zijn en dat we nog steeds veilig kunnen reizen. 
We zullen de drukte niet opzoeken, we blijven opletten en zo veel mogelijk afstand houden (kortom: de maatregelen die we thuis ook in acht nemen). 
Daarnaast moeten we op reis met nog meer ziektes rekening houden, ook al zijn we voldoende gevaccineerd. Zoals: malaria, diarree, hondsdolheid en ziektes die we nu nog niet kennen. 

Tekst en foto: Erik Jan Tillema

Lees ook deel twee van deze serie: In Egypte; leren van een mummie

wereldreis diversiteit

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2022 Zin in Opvoeding