zininopvoeding > publicatie.php?nr=25887&stuurdoor=nee

Quotum. Project Z. 12+

 

Terug


'De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg.’ Het nieuwe boek van Marloes Morshuis is haar beste boek tot nu toe en misschien ook wel het gruwelijkste. Het is de Handmaids Tale onder de Nederlandse jeugdliteratuur.

Reëele hedendaagse problemen
Morshuis was jarenlang campagnemedewerker van Groenlinks en schrijft nu succesvolle jeugdboeken. Met haar gitzwarte toekomstvisie schudt ze haar lezers wakker met loeispannende boeken waarin reëele hedendaagse problemen bizarre vormen aannemen. Eerder schreef ze al Borealis over de klimaatverandering en De schaduwen van Radovar over staatsgestuurde sociale controle.

Slinkers
Het boek Quotum speelt zich af in de toekomst en introduceert een systeem waarin de Euro-Unie extreme overbevolking aanpakt door mensen in de slinkstand te zetten. Deze mensen, de slinkers, tellen nog maar voor de helft mee in de maatschappij. Ze mogen geen gebruik maken van sociale voorzieningen, stroom en vers voedsel. Wie dat wel doet wordt naar een krimpkamp gestuurd, een soort concentratiekamp.

Wanneer hun ouders worden opgepakt, moeten de slinkerkinderen Axel en Tommy onderduiken. Dan ontdekken ze interessante informatie. Zat hun moeder in het verzet?

Met afgrijzen genieten
De angst, het onderduiken, verraders, concentratiekampen en meedogenloze afrekeningen doen denken aan de tweede wereldoorlog. Tegelijkertijd is de parallel die je kunt trekken met het populisme en klimaatontkenners uit onze eigen tijd angstaanjagend. Dit boek is geschikt voor maatschappelijk betrokken of politiek georiënteerde jongeren, maar ook voor liefhebbers van oorlogsboeken, dystopiëen en thrillers. Morshuis is bepaald geen woordkunstenaar, maar weet haar jonge lezers gedurende het hele verhaal uitstekend vast te houden.

Ben je na de verkiezingen al wat somber gestemd over de toekomst? Dan vrolijk je van dit boek zeker niet op. Maar pubers die smullen van De Hongerspelen zullen ook van dit dystopische avontuur met afgrijzen genieten.

Recensie: Janneke Leerink

Marloes Morshuis: Quotum. Project Z.
Lemniscaat 
358 blz.
EAN 9789463244985
€ 16,99 / € 29,95Overbevolking Toekomst Spannend

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding