zininopvoeding > publicatie.php?nr=25877&stuurdoor=nee

Iemand in het bijzonder 10+

 

Terug


Steeds vaker worden straten, pleinen en parken naar beroemde vrouwen genoemd, maar het mogen er nog veel meer zijn!

Arend van Dam schreef een ode aan markante vrouwen die een eigen straatnaam verdienen. 

Nederlandse vrouwen
Het is de laatste paar jaar een geliefd onderwerp voor kinderboeken: belangrijke vrouwen in de geschiedenis. Hoewel ik het toejuich dat er in geschiedeniseducatie voor kinderen steeds meer aandacht is voor emancipatie en diversiteit, vind ik deze feministische kinderboeken niet allemaal even sterk.

Ik mis voortdurend de Nederlandse vrouwen (veel van deze boeken zijn internationaal) en mis ook de rafelige randjes. Dat we de heldinnen, wetenschappers en kunstenaressen bejubelen is natuurlijk hartstikke mooi, maar de geschiedenis kent ook opvallende vrouwen van wie de verhalen niet per se positief maar wel heel interessant zijn. Arend van Dam moet hetzelfde hebben gedacht. De ondertitel van zijn boek Iemand in het bijzonder is dan ook: verhalen over markante vrouwen. 

Markant
Markant. Een heerlijk woord. Het wil zoiets zeggen als: buitenissig, aandachttrekkend, frappant, merkwaardig, opvallend, memorabel, op de voorgrond tredend en noemenswaardig. Stuk voor stuk eigenschappen die bij vrouwen niet altijd werden en worden gewaardeerd. Reden te meer om aandacht te willen besteden aan vermeend spionne Mata Hari, activiste Dolle Mina en televisiekoningin Mies Bouwman, maar ook aan de dubieuze gebedsgenezeres Greet Hofmans of de Leidse gifmenger Goeie Mie.

Verhalen vanuit het personage
Zoals Arend van Dam dat zo goed kan, schetst hij in zijn verhalen het leven van deze dames, zonder daarbij duidelijk te sturen wat je ervan zou moeten vinden. Je beleeft de verhalen vanuit het personage, waardoor je je goed in hen kunt verplaatsen. Het boek is prettig om te lezen voor kinderen in de bovenbouw door de korte, duidelijke zinnen en het rijke maar niet ingewikkelde taalgebruik van Van Dam. Het is overigens ook heel geschikt om voor te lezen en te gebruiken in de les.

Niet alleen heldinnen
De goed vertelde verhalen en de frisse, kleurrijke illustraties van Marijke Klompmaker maken van dit hardcover boek een waardevol geschiedenisdocument om te bewaren voor jezelf en voor alle kleine meisjes -en jongens trouwens ook- die je tegenkomt. Dit boek is niet uitsluitend gevuld met heldinnen en dat vind ik heel verfrissend, want zonder twijfel verdienen álle vrouwen in dit boek een eigen bladzijde omdat ze iemand in het bijzonder waren. 

Tekst: Janneke Leerink

Iemand in het bijzonder
Tekst: Arend van Dam
Beeld: Marijke Klompmaker
Uitgeverij Van Holkema en Warendorf
144 blz. 
EAN 9789000368068
€ 18,99 


Emancipatie meiden

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding