zininopvoeding > publicatie.php?nr=25876&stuurdoor=nee

Daar ben je 1+

 

Terug


Ik ben weer tante geworden! En hoe heerlijk is het dan om een mooi boek uit te mogen zoeken als cadeau voor de kleine.
Ik koos voor het onlangs verschenen Daar ben je van Hans en Monique Hagen met tekeningen van Charlotte Dematons.

Grappige, lieve, vieze, vermoeiende momenten
Twaalf gedichten en prenten vertellen over het leven van en met een baby. Het zijn geen zoetsappige gedichten, maar het boek beschrijft op een liefdevolle manier de eerste twaalf maanden, inclusief alle grappige, lieve, vieze, vermoeiende momenten.

De woorden zijn niet moeilijk en hier en daar zelfverzonnen. De gedichten zijn licht, dromerig en raken aan de kern van het babyleven.

Zoals we van Hans en Monique Hagen gewend zijn maken ze de dingen niet mooier dan ze zijn, maar laten ze zien dat de dingen mooi zijn zoals ze zijn. Voorzien van Dematons vrolijke en komische tekeningen, lees je over de maneschijn, hapjes fruit, kakkiepoep en dobberdeinen in het bad.

Ruimte voor een gesprek met jonge kinderen
Ben ik louter in jubelstemming over dit boek? Niet helemaal, ook al voelt het als een kleinigheid. Hoewel ik absoluut bij de grootste fans van Charlotte Dematons behoor, vind ik haar illustraties niet de beste match met Hans & Monique Hagens poëzie. Waar haar zeer gedetailleerde en humoristische tekenstijl goed past bij haar zoekboeken Nederland en De Gele Ballon, is het naar mijn smaak iets té gedetailleerd voor de gedichten uit het boek Daar ben je. Het laat weinig aan de verbeelding over. En laat verbeeldingskracht nu juist één van de belangrijkste kenmerken zijn van de gedichten van Hans en Monique. Een aantal van hun eerdere dichtbundels werden van tekeningen voorzien door Marit Törnqvist. Mijn gevoel zegt dat haar tekenstijl mogelijk iets beter bij het onderwerp en de sfeer van Daar ben je had gepast. Charlottes illustraties zijn echt heel mooi, begrijp me niet verkeerd, maar de combinatie is niet perfect.

Toch raad ik dit boek van harte aan. In het bijzonder aan gezinnen waar jonge kinderen te maken krijgen met baby’s: broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes.

Het is een lief en aandoenlijk boek, waarbij zowel de gedichten als de platen ruimte geven om met jonge kinderen het gesprek aan te gaan over alles wat er bij een baby komt kijken. Over luiers, krampjes, knuffels en het ontdekken van de eerste woordjes. Over heel veel slapen, of juist niet…

Tekst: Janneke Leerink

Daar ben je
Tekst: Hans en Monique Hagen
Beeld: Charlotte Dematons
Uitgeverij Querido
32 pagina's 
EAN 9789045124803
€ 17,99 

Geboorte voorlezen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding