zininopvoeding > publicatie.php?nr=25867&stuurdoor=nee

Mbo'ers helpen bij verkiezingen

 

Terug


Bij de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren hebben duizenden mbo'ers bijgesprongen bij stembureau's door het hele land. Bijvoorbeeld als gastheer of beveiliger bij de stemlocaties. 

Het mes snijdt aan twee kanten. Door de coronacrisis waren de stembureaus dit jaar drie dagen open en waren er dus méér stembureauleden nodig. Tegelijkertijd is het voor mbo’ers door corona moeilijker om stage-ervaring op te doen. 

In dagblad Trouw legt Joël (19), student beveiliging aan het Zuid-Hollandse mboRijnland, uit wat hij doet. “Je moet zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt en een mondkapje draagt.” Ook bewaakt hij het eenrichtingsverkeer. 

Burgerschap
En passant leren de jongeren ook nog wat, bijvoorbeeld dat je geen actie mag voeren naast een stemlokaal, omdat dat stemmers kan beïnvloeden. 
Daarom telt hun bijdrage - naast de ervaring die ze er mee opdoen en de vergoeding die ze er voor krijgen - ook mee voor de lessen burgerschap. 

De inzet van mbo'ers was een plan van de MBO Raad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De werving startte in december. De reactie was zo positief, dat er een wachtlijst was. En dat was maar goed: bij sommige stemlokalen vielen op het laatst mensen uit door corona. 

Bronnen: RTL-nieuws, Rijksoverheid en Trouw
Foto: still uit een reportage van Hart van Nederland


 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding