zininopvoeding > publicatie.php?nr=25861&stuurdoor=nee

Hele verhalen voor een halve soldaat 7+

 

Terug


Een indrukwekkende aanklacht tegen oorlog en een ode aan de kracht van verhalen

Zes broers zijn er. Waar hun ouders zijn gebleven, weten ze niet. Ze hadden op een ochtend nog 'tot vanavond' gezegd, maar kwamen niet terug. ‘Toen hebben we het beloofd. We zouden voor elkaar zorgen en met meest zouden we zorgen voor jou, Jongstebroer’, schrijft de vijfde broer in een brief die hij niet verstuurt. 

Dan krijgt de oudste broer een brief van het ministerie van Oorlog. Dat het hun ONTZETTEND speet. Dat NIEMAND  een oorlog zou mogen worden ingestuurd. Dat ze er zelf ’s nachts ook slecht van sliepen. Maar dat er ook GOED nieuws was. Dat oorlogen namelijk ALTIJD weer veranderen in VREDES!! Maar helaas niet vanzelf. 

De oudste broer moet zich melden. Bang is hij niet en zijn broers mogen best weten wat er aan de hand is. Alleen: hoe sparen ze de jongste, die er altijd net bij komt zitten als ze het er samen over willen hebben? Ze bedenken er iets op.  
Oorlog = feest 
Aanvallen = kietelen
Een geweer = een paraplu
Dood = met vakantie 

‘Ik moet naar dat feest, dat snappen jullie toch wel?’ 'Maar wat als iemand je kietelt?’ ‘Ik krijg toch een paraplu?’

Op het gevaar af dat hij met vakantie zal gaan vóór hij het weet, gaat de oudste broer op weg. Bij de grenspost waar hij zich moet melden, wordt hem een gift voor de Vrede gevraagd, maar giften of geld heeft hij niet. Verhalen wel - in overvloed. Daar mag hij van de wacht ook wel mee betalen - op voorwaarde dat het verhaal over honger gaat - want de wacht heeft al jaren geen honger meer. De oudste broer gaat akkoord. ‘Op één voorwaarde. ‘Goed’, zei de wacht toen hij de voorwaarde had gehoord.  

Het indrukwekkende nieuwste boek van Benny Lindelauf, Hele verhalen voor een halve soldaat, is een felle aanklacht tegen oorlog, prachtig en subtiel onderstreept door de tekeningen van Ludwig Volbeda. De raamvertelling is ook een ode is aan de vertelkunst.  
De wacht had altijd gedacht dat luisteren iets was wat je met je oren deed, maar het luisteren van het joch zat in zijn hele lijf. [ ..]  In zijn mond die lichtjes open stond, en in zijn ogen die vanaf zijn eerste woorden een onverwacht diepe glans hadden gekregen. 

Eén voor één krijgen ook de andere broers een brief van het ministerie van Oorlog. Dat er al een HOOP was bereikt en dat de vrede onder handbereik was. Deze maand, misschien DEZE WEEK! En dat de volgende broer daarvan deel mag uitmaken. 
Ze gaan, allemaal. Met maar één wens – dat de oproepen stoppen vóór hun jongste broer aan de beurt is. Maar als dat niet zo is, is er geen enkele broer meer die hem kan beschermen. 
Of toch wel?

Al aan het begin van het boek is al duidelijk dat ook de jongste broer niet zal worden gespaard. De wacht ziet hem aankomen. Als de soldaten nog jonger worden, dacht de wacht, hoef ik de slagboom niet eens meer op te halen. Dan lopen ze er zo onderdoor.

De jongste broer heeft geschenken voor de Vrede genoeg; al zijn broers hebben hem bij vertrek iets van zichzelf nagelaten: een mandoline, een warme sjaal, een stapel liefdesbrieven. Maar de wacht keurt alles af. Zelfs de laarzen, de prachtige laarzen van gemzenleer met de rode kwastjes. Het lag op het puntje van zijn tong om te zeggen: ‘Prima, geef hier en loop maar door.’ Maar hij deed het niet. [ … ] Een man een man, een woord een woord. [ …] En toen de jongen zei: ‘maar ik heb niets anders’,  zei de wacht: ‘Dan wil ik je oren.’ 

Vertellen alsof er een leven van af hangt. En zo is dat ook. 
Hele verhalen voor een halve soldaat is een belangrijk en prachtig boek. Misschien nog wel mooier voor volwassenen dan voor kinderen.  

Tekst: Marijke Verduijn

Benny Lindelauf: Hele verhalen voor een halve soldaat
Illustraties: Ludwig Volbeda
Uitgeverij Querido
Ean 9789021414713
€ 22,50

Oorlog bescherming broers verhalen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding