zininopvoeding > publicatie.php?nr=25858&stuurdoor=nee

Ons kasteel aan zee 11+

 

Terug


Tegen de achtergrond van de Engelse kust speelt zich het leven af van een gelukkig gezin dat in een vuurtoren woont. Er komen barsten in hun dromerige bestaan wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Met een vuurtoren recht tegenover Duinkerken wordt hun ‘kasteel aan zee’ opeens het middelpunt van verdedigingswerk en oorlogsstrategie. 

Naast de thema’s oorlog, vertrouwen en familiedrama, speelt in dit boek de persoonlijke groei van de twaalfjarig Petra de hoofdrol. Het is voor de stoere Petra niet makkelijk om opeens aangestaard en gepest te worden, vanwege haar Duitse Mutti. Wanneer haar lieve vader -de vuurtorenwachter- mogelijk een verrader blijkt te zijn, wordt er een groot beroep gedaan op haar gevoel voor rechtvaardigheid en loyaliteit. 

Als geen ander weet Lucy Strange de lezer bij de les te houden met spannende cliffhangers en verrassende plotwendingen. De hoofdstukken zijn kort en bevatten allemaal een eigen verhaallijn. Het is daarom een prettig boek om voor te lezen aan kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs, omdat het ze iedere keer weer een aanleiding geeft om uit te kijken naar het volgende hoofdstuk.

Maar het is ook een ideaal boek voor brugklassers die niet meteen staan te springen om een boek te lezen. Het is bepaald niet kinderachtig, heeft duidelijke zinnen en speelt goed in op lezers met een korte spanningsboog. 

Lucy Strange bewees al eerder met haar boek Het geheim van het Nachtegaalbos dat ze precies weet hoe ze de jeugd met haar verhalen kan raken. Ze zet haar jonge karakters zo levensecht neer, dat het bijna onmogelijk is om hun verdriet, nieuwsgierigheid en andere emoties niet te voelen. Haar psychologische kinderthrillers zijn spannend, ontroerend en onverwachts. Ze bedienen een breed en jong lezerspubliek.

Ons kasteel aan zee is een schitterend boek om te lezen in het jaar waarin we stilstaan bij 75 jaar vrijheid. 

Tekst: Janneke Leerink

Lucy Strange: Ons kasteel aan zee
Uitgeverij Gottmer
ISBN 9789025770648
€ 16,95 

Oorlog vertrouwen familie discriminatie

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding