zininopvoeding > publicatie.php?nr=25845&stuurdoor=nee

Avonturen van de dappere ridster 6+

 

Terug


‘Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.’

Zo werd een ridster geboren. Niet zomaar een ridster, maar de dapperste ridster van het land. In de sprookjesboeken De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje speelde deze heldin-op-racefiets al een glansrol, maar nu heeft de stoere meid een eigen boek gekregen.

De dappere ridster komt uit de pen van schrijftster Janneke Schotveld, de koningin van het moderne sprookje. Op bijzonder komische wijze gaat ze in haar verhalen aan de haal met stereotypes, rolpatronen en maatschappelijke problemen, zonder dat het een boek vol wijzende vingers wordt. Moeiteloos combineert ze een sterke moraal met humor, in een eigentijdse, magische wereld vol mobieltjes, racefietsen, reuzen en wandelende standbeelden.

Wie bang is voor een gezapig personage dat zich louter correct gedraagt wordt aangenaam verrast. De dappere ridster tuft voortdurend op de grond, is snel aangebrand en kan bot uit de hoek komen. Ondertussen redt ze bakkers uit bomen, brengt loslopende beelden terug naar hun sokkel en redt een knappe donkere prins.

Wat het boek zo aantrekkelijk maakt om (voor) te lezen, is het vertelplezier dat ervan afspat. De schrijfster heeft merkbaar zitten genieten tijdens het bedenken en opschrijven van de verhalen. Ze zijn licht, speels en niet te ingewikkeld. De levendige dialogen bevatten vaak een grapje of een speldenprik.

Zeer vermakelijk voor (groot)ouders en een feest voor kinderen.

Tekst: Janneke Leerink 

Janneke Schotveld: Avonturen van de dappere ridster
Illustraties: Milja Paagman
Van Holkema & Warendorf, 
€ 14,99

Meisje stoer geestig

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding