zininopvoeding > publicatie.php?nr=25836&stuurdoor=nee

JoŽl klust voor bewoners van een verzorgingshuis

 

Terug


Ik ging altijd graag naar festivals – altijd met dezelfde groep vrienden. Een jaar of drie geleden kwam ik via een neef in contact met een groepje van vijf, zes jongeren waarmee hij vrijwilligerswerk doet via 10,000 HOURS. Het idee is dat je met een groepje jongeren iets moois organiseert voor mensen die niet naar een festival kunnen, omdat ze oud zijn of een beperking hebben en in een zorglocatie wonen. Een groepje jongeren organiseert daar dan verschillende activiteiten. En aan het eind is er altijd een feestje. 

‘Ik ben een keer meegegaan en toen was ik wel om. Ik heb een keer of vier, vijf meegedaan. Ik word sowieso blij van andere mensen en ik kan heel erg genieten van muziek. En ik word er extra blij van als andere mensen blij worden. Het draait allemaal om de bewoners. Daarom noemen we hen ook de VIP’s. 

Toen het door corona moeilijk werd om in zorglocaties binnen te komen, bedacht 10,000 HOURS dat we in het programma #INTHISTOGETHER dan maar buiten iets moesten doen. Dus de afgelopen keer hebben we samen met HORNBACH bankjes, vogelhuisjes en moestuintjes in elkaar gezet en geverfd. 10,000 HOURS legt de contacten met een zorglocatie en met Hornbach. Zij zorgen ook voor de materialen en voor een plek waar we kunnen klussen en wij voeren het uit.

Maar als we zelf iets leuks verzinnen, is dat altijd welkom. En als je zelf een hamer, zaag of boormachine hebt, kan je die natuurlijk altijd meenemen.

Ben je een beetje handig?
Ik ben wel handig, ja. Ik heb een bankje in elkaar gezet en het was mijn idee om dat vóór het schilderen kriskras af te plakken met schilderstape: dan krijg je mooie, driehoekige effecten. (Lees onder de foto verder)
 


We hebben 2 banken, 2 moestuinen op pootjes waar ze plantjes in kunnen verbouwen en 2 vogelhuisjes in elkaar gezet voor een verzorgingshuis in Amsterdam. En aan het eind van de dag hebben we die er met een paar mensen naar toe gebracht. 

Hoe waren de reacties?
Toen we aankwamen, stond er al iemand van het huis ons op te wachten. En toen we de spullen hadden uitgeladen en voor de deur hadden neergezet, kwamen de bewoners naar buiten om te kijken wat we hadden gemaakt. Ze wisten dat we er aan kwamen, dus ze zaten de hele dag te wachten en ze hadden koekjes voor ons gebakken. Ze waren er heel blij mee en keken er al naar uit om erop te zitten en plantjes te gaan verbouwen.

En wij waren er ook heel erg trots op. Het was ook echt wel mooi geworden. We hadden ons ook echt uitgesloofd.
We moesten natuurlijk afstand houden, maar we konden de bankjes wel in de achtertuin zetten. 

Wat vond je er zelf het leukste aan? 
Ik vind het sowieso leuk om te helpen, maar ik mis alle festivals ook: ik geniet heel erg van muziek met vrienden, lekker weertje, mooie stages, vuurwerk, alles erop en eraan. Dat mis ik wel. Daarom vind ik het heerlijk k om samen met m’n vrienden een hele dag druk bezig te zijn en iets moois te maken. 

En dat je dan aan het eind van de dag iets moois kan afleveren bij mensen die daar blij mee zijn, dat is dan nog extra leuk.’ 

vrijwilligerswerk

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
© 2021 Zin in Opvoeding