zininopvoeding > publicatie.php?nr=25835&stuurdoor=nee

Sylvana speelt Boter, kaas & eieren via het raam

 


   

Terug


Corona maakt veel ouderen een stuk eenzamer dan daarvoor. En Boter, kaas & eieren is heel simpel: als iemand een raam heeft, kan je het doen.  Sylvana deed het: ‘Het was heel leuk, maar toch ook gek: je doet het omdat je niet naar binnen kan en iemand niet kan vastpakken. Haar oma moest eerst heel erg lachen, maar werd op een gegeven moment ook emotioneel: je wil je kleindochter een knuffel kunnen geven.’

Rond haar 17e wilde Sylvana vrijwilliger worden op een festival. Toen ze dat intypte, popte er een advertentie op om als jongeren vrijwilligerswerk te gaan doen via 10,000 HOURS. ‘Ik dacht: dat ziet er goed uit en besloot een keer mee te lopen. Dat was in Hoofddorp in een huis voor ouderen: we waren verkleed en er was iemand van Disco Dolly en een zangeres die allemaal bekende nummers zong. Ik vond het zo leuk dat ik 10,000 HOURS ben blijven volgen.

Dragqueens
Toen kwam er een vacature vrij voor de 10,000 HOURS Hero’s academy: een wekelijkse training waarbij je leert spreken voor een groep, leiderschapskwaliteiten kan ontwikkelen en leert hoe je een budget maakt voor een evenement. Ik was net 18 en een van de jongsten van de groep, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Als eindproject van de Academy organiseerde ik samen met twee anderen een vrijwilligersdag in een ‘roze’ huis waar relatief veel homoseksuele ouderen wonen: met twee dragqueens, die optraden en de bingo verzorgden. Vanaf toen was ik er ieder jaar bij. Bijvoorbeeld bij een project met jongeren met een verstandelijke beperking. 

Wie een raam heeft ... 
Maar toen kwam Corona. Door de lockdown vielen alle evenementen weg en moesten we iets anders bedenken. We realiseerden ons dat veel ouderen door corona een stuk eenzamer zijn dan daarvoor. Daarom heeft 10,000 HOURS #boterkaaseneieren opgezet. Het is heel simpel: wie een raam heeft, kan het doen. 
Als je mee wilde doen, kreeg je een pakketje thuisgestuurd met do’s en dont’s, een t-shirt, stiften en een doekje waarmee je het raam weer kan schoonmaken. 

Ook emotioneel
Ik wil het eerste met m’n eigen opa en oma doen, maar m’n opa woont helemaal in Maastricht en mijn oma zag ik op een gegeven moment wel weer. Dus toen ben ik met een vriendinnetje bij haar oma geweest. 

Het was heel leuk, maar toch ook gek: je doet het omdat je niet naar binnen kan en iemand niet kan vastpakken. Haar oma moest eerst heel erg lachen, maar werd op een gegeven moment ook emotioneel: je wil je kleindochter toch een knuffel kunnen geven. Als variatie hebben we ook Galgje gedaan, maar dat was wel een beetje lastig, omdat je de letters andersom moet schrijven op het raam.

Over twee weken ga ik naar m’n opa toe en die is best wel kwetsbaar. We blijven waarschijnlijk buiten, dus ik denk dat ik de stiften meeneem. Kijken of hij het leuk vindt …’ 

Foto: 10,000 HOURS. De mevrouw op de foto is niet de oma van Sylvana's vriendinnetje

vrijwilligerswerk

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding