zininopvoeding > publicatie.php?nr=25834&stuurdoor=nee

10,000 HOURS: vrijwilligerswerk door jongeren

 


   

Terug


Vrijwilligerswerk: dan leg je je toch vast om elke week ergens te komen opdraven?
Nou, dat hoeft niet. Je kan het vaker doen, maar ook een keertje. Dus als je een zaterdag niks te doen hebt, kun je best eens een keer gaan bingoën in het verzorgingshuis op de hoek. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend en ook best een beetje eng. Daarom organiseert 10,000 HOURS maatschappelijke evenementen en trainingsprogramma’s in samenwerking met de muziekindustrie, het onderwijs en bedrijven. In de hoop dat vrijwilligerswerk een cool onderdeel wordt van het leven van jongeren.

10,000 HOURS is tien jaar ontstaan bij ID&T, een entertainmentbedrijf, bekend van grote festivals en feesten zoals Sensation en Mysteryland. Inmiddels is 10,000 HOURS een zelfstandige stichting, die de saamhorigheid van festivals en dansvloeren inzet om eenzaamheid in de omgeving tegen te gaan. De ambitie was ooit om 10,000 uur vrijwilligerswerk te doneren, maar inmiddels zit de organisatie al ruim boven de 65,000 uur.

Meedoen met je vrienden
Vera Donkers van 10,000 HOURS: ‘Met onze maatschappelijke evenementen, wij noemen die vrijwilligersdagen, en onze trainingsprogramma’s stimuleren we vrijwilligerswerk onder jongeren en gaan we eenzaamheid tegen. 
Doordat we samenwerken met festivals en artiesten, en muziek vaak een centrale rol speelt binnen onze programma’s, spreken we veel jongeren aan. De inzet van social media en rolmodellen werkt heel goed. Het is natuurlijk extra leuk dat je ook samen met je vrienden kan meedoen met onze programma’s. Zo beleef je tegelijkertijd een gezellige dag én doe je samen iets goeds voor de maatschappij. We hebben al veel mooie vriendschappen zien ontstaan! 

Altijd een feestje
Tijdens de vrijwilligersdagen gaan we met een groep vrijwilligers naar een zorglocatie, waar bijvoorbeeld ouderen, mensen met een beperking, vluchtelingen of daklozen wonen. We onderzoeken samen met hen waar zij behoefte aan hebben. Soms gaan we dan de hele ochtend klussen; bankjes in elkaar timmeren, slaapkamers verven, tuinen opknappen. Maar het kan ook zijn dat we spelletjes gaan spelen. We sluiten de dag eigenlijk altijd af met een feestje. Muziek is een universele taal en werkt heel verbindend tussen de jongeren en de bewoners. 

Daarnaast organiseren we trainingsprogramma’s, in samenwerking met het onderwijs. Binnen die programma’s leren we jongeren eigenlijk om hetzelfde te doen als wat wij doen: evenementen of activiteiten organiseren met en voor kwetsbare doelgroepen. We trainen hen dan bijvoorbeeld in onderwerpen als sociaal ondernemerschap en leiderschap. 

Cancelen door corona
Toen corona kwam werden al onze programma’s gecanceld, maar we zijn eigenlijk meteen gaan onderzoeken wat we wél in deze tijd konden doen. De Maatschappelijke Diensttijd is een programma van de overheid dat geld investeert in projecten die jongeren stimuleren om iets te doen voor de maatschappij en hun talenten te ontwikkelen. Met de hulp van MDT en in samenwerking met partners als ID&T en HORNBACHhelpt hebben we twee programma’s op kunnen zetten.

Met #boterkaaseneieren zijn we met 172 jongeren contactloze raamspelen gaan spelen met ouderen en met #INTHISTOGETHER hebben we met 170 jongeren tuinprojecten met persoonlijke boodschap opgezet voor 10 zorglocacties in Nederland waar jongeren met een beperking wonen. 

In deze onzekere tijd moeten we per moment bekijken wat we kunnen organiseren. Een van de projecten die in het vooruitzicht ligt is ons trainingsprogramma Music Moves, dat we hopelijk volgend jaar in 6 steden in Nederland gaan opzetten. Dat horen we begin november, maar het ziet er goed uit!’ 

Wil je meedoen aan Music Moves en samen met anderen je eigen muzikale evenement vormgeven? Of meedoen aan een ander toekomstig project? 
Volg 10,000 HOURS op social media en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief en hou in de gaten wat er nog gaat komen. 

Foto's: 10,000 HOURS 

vrijwilligerswerk

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding