zininopvoeding > publicatie.php?nr=25800&stuurdoor=nee

Papa Draak wordt niet meer beter (3+)

 

Terug


Vonk heeft lang moeten wachten op de geboorte van zijn kleine zusje, maar op een dag kruipt ze dan toch uit het roze ei. De kleine Drakie heeft een heerlijk leven: ze leert vliegen en doet allerlei leuke spelletje met Vonk. En als die spelletjes soms mis gaan, is daar pappa Draak om te troosten, erger te voorkomen en haar dingen te leren over het leven. 

Dan begint pappa Draak bij hun vliegtochten achterop te raken en laat hij steeds vaker iets vallen. Na een bezoek aan de drakendokter moet pappa zijn kinderen iets heel verdrietigs vertellen. Drakie wordt bang en Vonk wordt boos en onder de grote vleugels van papa en mama draak moeten ze allemaal huilen.

Impact op een gezin
Sascha Groen schreef en tekende dit prentenboek omdat haar man hoorde dat hij ALS heeft toen hun kinderen 7 en 2 waren en zij een troostboek miste, waarin niet zozeer de dood van een ouder centraal staat, maar de impact op het gezin. Wat doet het met kinderen dat een ouder ernstig ziek wordt? 

In Pappa Draak wordt niet meer beter lees je de vragen die de kinderen stellen: wat betekent het dat je niet meer beter wordt? En het antwoord van pappa Draak. Je ziet hoe Vonk en Drakie hun vader gaan helpen, met grote en kleine dingen. Hoe papa steeds zieker wordt, maar nog wel kan knuffelen en grapjes maken als de beste. En hoe de kinderen op een bepaalde manier ook aan de situatie wennen. 

Elke avond vraagt papa: ‘Heb ik vandaag al gezegd dat ik van jullie houd?’ ‘Ja papa, al 100 KEER!’ 

Dan komt de dag dat pappa Draak dood gaat, maar het verhaal stopt daar niet. Het gaat verder over het verdriet, het wennen met zijn drietjes en de veerkracht van de achterblijvers.

Nu zijn ze nog maar met z’n drieën. Dat voelt raar en anders. Ze missen papa, zijn grapjes en zijn knuffels. Drakie en Vonk maken ruzie en ze zijn sneller kwaad. Mama troost hen en zegt dat ze alle drie moeten wennen, zo zonder papa. 

Dat wennen gaat langzaam. 

Papa Draak wordt nooit meer beter is een liefdevol boek dat verdriet niet uit de weg gaat, maar ook licht van toon is. De fijnzinnige en soms geestige tekeningen die Sascha Groen er zelf bij maakte, onderstrepen dat mooi.  

Het ontroerende eind van het boek laat zien dat Drakie als ze in moeilijkheden komt denkt aan wat papa nu zou zeggen.
Even voelt papa heel dichtbij. Dat helpt.
Sterker nog: Drakie lijkt op hem!

Tekst: Marijke Verduijn

Papa draak wordt niet meer beter
Tekst en illustraties: Sascha Groen 
Uitgeverij Witte Leeuw
ISBN 978 94 92901 68 2
€ 14,99. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting ALS

Lees het interview met Sascha Groen: ‘Het gaat er niet om wat je meeneemt, maar om wat je achterlaat'

Lees ook: 'Doodgewoon', gedichten voor kinderen over de dood - door Bette Westera

Ziekte: Dood Rouw

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding