zininopvoeding > publicatie.php?nr=25766&stuurdoor=nee

De hut van Haasje

 

Terug


De Hut van Haasje is een ontroerend boek over een haasje dat niet goed kan horen.

Waar gaan ze nou heen? 

Haasje droomt dat hij een hut wilt bouwen en zegt dat de volgende dag hardop tegen Vos. Die komt meteen meehelpen, maar alles wat Vos tegen hem zegt, kan Haasje niet horen. Daarom geeft Vos hem dan maar een knuffel. Als hij dan opeens weg gaat, snapt Haasje niet goed wat er gebeurt. Vos wilde toch meehelpen? 

Dan komt Eekhoorn uit de boom en weer hoort hij wel wat Haasje zegt, maar andersom niet. Eekhoorn geeft Haasje dan maar een nootje. Ook Eekhoorn gaat op zoek naar hout om samen met Haasje de hut te gaan bouwen. Weer is Haasje stomverbaasd.

En zo gaat het met al zijn vrienden: zij horen hem wel, maar andersom is de communicatie stroef. Uiteindelijk komt het goed, want als de vrienden allemaal zijn teruggekomen met materialen voor de hut kunnen ze alsnog aan de slag en is Haasje blij om iedereen weer te zien.  

Het gesprek op gang brengen
Voor dove of slechthorende kinderen kunnen veel dagelijkse situaties spannend zijn. Victoria, onze dochter van vijf jaar, is eenzijdig doof.  Om precies te zijn is ze links doof en rechts slechthorend, dus draagt ze daar een hoorapparaat. Op vroege leeftijd, toen ze pas een paar dagen oud was, kregen we te horen dat er wat aan de hand was. Met verschillende hoortesten, tot op de dag van vandaag, leren we steeds beter begrijpen wat ze wel en niet hoort.

'Ze moeten even gebaren'
Toen we dit boek met haar lazen moest ze er erg lachen. ‘Het is zo grappig’, zei ze eerst. ‘Ze gaan weg, maar haasje weet niet waarom’. Toen we het boek hadden gelezen, koos ze het boek de dagen daarna nog een aantal keer. ‘Ik ben niet doof, Haasje wel’, ‘Ze moeten even gebaren’, ‘Ze kunnen het toch nog een keer zeggen’, gaandeweg gaf ze allemaal tips. En uiteindelijk ging ze het gesprek met ons aan. ‘Ik ben slechthorend he? Ik kan soms ook even iets niet horen. Ik schrik wel eens als jij opeens weg bent.’ 

We hebben een goed gesprek gehad over wat ik of andere horenden kunnen doen als je met een slechthorend persoon praat. Het was fijn om na dit verhaal samen te bespreken waar we op kunnen letten.
Nu ze binnenkort van het speciale onderwijs (voor slechthorende en dove kinderen) mogelijk de overstap gaat maken naar het reguliere onderwijs, is het heel belangrijk dat ze zelf ook kan aangeven wat werkt. 
Ervaar hoe het voelt als je niet alles meekrijgt
Door het lezen van dit verhaal ervaar je hoe een doof of zeer slechthorend persoon kan schrikken in situaties die hij of zij niet helemaal heeft begrepen. Als je niet goed hoort, zijn veel situaties niet helder. En als niemand dat kan ophelderen, kan je soms onzeker worden.

Maak het bespreekbaar
Als jij ook een jong kind kent dat doof of slechthorend is, kun je dit boek gebruiken om te bespreken waar je tegenaan loopt, waar mensen op kunnen letten, maar ook wat jouw kracht is. Dove en slechthorenden zijn visueler ingesteld. Wil je meer tips en trucs? Kijk dan eens op: https://www.fodokfoss.nl/

Tekst: Carlien Pels
De hut van haasje 
Bernadette Vermeij   Gitte Spee  
ISBN 9789085600701 
Uitgeverij SWP
€ 14,95

Doof Slechthorend Voorlezen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding