zininopvoeding > publicatie.php?nr=25764&stuurdoor=nee

Saskia praatte met dochter Nina (15) over seks

 

Terug


Nina is vijftien en heeft ruim een half jaar een vriendje. Haar moeder Saskia wilde eigenlijk wel eens met haar praten over seks.  ‘Ze had er helemaal geen zin in, dat is wel duidelijk. Maar ik vind het is een té belangrijk onderwerp om net te doen alsof het er niet is.’ 

‘Natuurlijk had ik Nina voorgelicht. Maar omdat ze al een tijdje een vriendje heeft, wilde ik met haar praten over met elkaar naar bed gaan. Wanneer ben je daar aan toe? Waarom doe je het? Waar moet je aan denken? Ik heb dat zelf indertijd maar moeten zien uit te vinden, maar wilde het er graag een keer goed met Nina over hebben. 
Ik had er van tevoren goed over nagedacht en er waren een paar dingen die ik haar wilde zeggen: je moet alleen met je vriendje naar bed gaan als je het zelf heel graag wil en niet omdat hij er op aandringt en je hem niet wil weigeren. En je moet niet onbeschermd vrijen, omdat je zwanger kan worden, of een geslachtsziekte kan oplopen. Dat weet ze natuurlijk wel, maar toch .. .

In de auto
Ik begon erover toen we in de auto zaten - dat is een fijne, rustige situatie. Nina had er helemaal geen zin in, dat was wel duidelijk. "Doe niet zo gek. Daar zijn we nog helemaal niet aan toe." Ik zei: dat geloof ik en ik begrijp dat het een lastig onderwerp is, maar ik ben zelf ook jong ben geweest en weet dat het opeens hard kan gaan. En ik vind het een té belangrijk onderwerp om net te doen alsof het er niet is."   

Ik heb de twee dingen tegen haar gezegd die ik haar wilde zeggen: "Jij hebt de regie. Dat is heel belangrijk. Je moet het alleen doen als je het echt heel graag wil. En je moet gaan nadenken over een voorbehoedsmiddel. Dat hoeft niet meteen, maar je moet er wel over gaan nadenken." Dat begreep ze en een paar dagen later zijn we samen naar de huisarts gegaan. Hij vond het heel verstandig dat wij het hadden besproken. 

Opdringen
Ik heb er me natuurlijk wel afgevraagd of ik Nina niet iets zou opdringen waar ze zelf nog helemaal niet mee bezig is. Maar ze is verstandig en ik denk dat zij haar eigen tempo bepaalt en niet vanwege de pil vindt dat ze nu ook met hem naar bed moet. Ik vraag ook niet of ze dat doet. Ik respecteer haar privacy: ze mag zelf weten wat ze met mij deelt of niet. Dus toen was de pil in huis. Eerst deed Nina er een beetje lacherig over en hij heeft er ook nog een tijdje gewoon maar gelegen, maar op een gegeven moment merkte ik dat ze hem ging slikken.

Blijven slapen
Een paar weken geleden vroeg ze of haar vriendje mocht blijven slapen. Dat vond ik goed, maar ik zei ook tegen hem: 'Je mag hier zeker slapen, maar Nina heeft de regie. Ze moet het alleen doen als ze zelf heel graag wil en niet omdat jij heel graag wil – hoe aardig ik je ook vind.' Het bleek dat zijn moeder precies hetzelfde had gezegd: Nina bepaalt. En zijn moeder had ook met hem over anticonceptie gesproken. Dat vind ik heel wijs van haar.   

Te jong?
Nina is jong, ik weet het. Een paar jaar geleden had ik waarschijnlijk gezegd: vijftien jaar is te jong. Maar zoals gezegd: ze is verstandig en je moet de omstandigheden ook laten meewegen. Daarom heb ik deze keuze zo gemaakt. Het scheelt natuurlijk dat ik het een heel aardige en verstandige jongen vind. Ik heb alle vertrouwen in allebei. 

En als ik het een vreselijke jongen had gevonden? Dan was mijn gevoel er heel anders bij geweest, maar had ik het waarschijnlijk toch niet anders aangepakt. Hoewel ik dan nog veel sterker zou hebben benadrukt dat ze het alleen moet doen als ze zelf heel graag wil … 

Niet makkelijk
We zijn nu een half jaar verder en het is nog steeds aan. Ik ben blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en het zo heb aangepakt. Het was niet gemakkelijk, maar wel goed. Het is een heel belangrijk onderwerp. Je kunt als ouder niet doen alsof het er niet is.'

Sex

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2022 Zin in Opvoeding