zininopvoeding > publicatie.php?nr=25750&stuurdoor=nee

Stop tijd en energie in wat je graag wil bereiken

 

Terug


Frank Meester is filosoof en musicus. Samen met Stine Jensen schreef hij het boek De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren. Wat wil hij kinderen meegeven?

'Stop tijd en energie in wat je graag wil bereiken'

‘Ik geef eerlijk toe dat het mij niet goed is gelukt, maar ik denk dat het belangrijk is dat je je kinderen leert dat je veel kunt bereiken door ergens tijd en energie in te stoppen. Ik denk dat veel kinderen (en volwassenen) te weinig vertrouwen hebben dat ze iets moeilijks kunnen leren en al snel denken: dat kan ik niet. En dan geven ze op. 

Ik herken die onzekerheid zelf ook. Soms krijg ik de vraag ‘wil je daar en daar een artikel over schrijven?’ Dan zeg ik ‘ja’ en ga ik aan de slag, maar op enig moment is er dan ook altijd een lichte vorm van paniek. Want hoe moet je al die kennis die je hebt verzameld in een mooi coherent geheel krijgen? Dan denk ik: waarom heb ik deze opdracht aangenomen?

Volhouden
Toch is mijn ervaring dat als je ergens tijd in stopt, je je ergens op concentreert en dat volhoudt, dat altijd iets oplevert. Ook al is dat soms iets anders dan je had gedacht. De componist John Cage vond zichzelf niet zo muzikaal, maar wilde toch graag muziek maken en bedacht daar een truc voor. Hij ging een heel ander soort muziek componeren en werd met zijn minimal music wereldberoemd. Zo kan je van je zwakke kant je sterke kant maken en tot iets heel moois en eigens komen. 

Niet ergens goed in en toch beroemd
Ik denk dat sommige kinderen door hun opvoeding denken dat ze heel leuk en uniek zijn. Ze vinden zichzelf al heel geslaagd, zonder dat ze daar nog iets voor hebben gedaan. Waarom zou je dan ergens voor werken of risico’s nemen? Dan kun je toch alleen maar door de mand vallen? Dan geef je de wedstrijd (hoewel het leven natuurlijk geen wedstrijd is) bij voorbaat al op en ga je dingen niet aan, om een afgang te voorkomen. 

Dat zit ook een beetje in de tijdgeest. Heel veel dingen gaan heel makkelijk. We hebben geen uren meer nodig om een vuur te maken of een maaltijd bij elkaar te sprokkelen. En je ziet steeds meer mensen als Paris Hilton, vloggers of BN’ers, die niet speciaal ergens hun best voor hebben gedaan of ergens heel goed in zijn en toch beroemd zijn. Dat heeft effect op kinderen. Vroeger wilden kinderen buschauffeur worden en nu willen ze beroemd zijn. 

Vakmanschap
Daarom is het vooral in deze tijd belangrijk om aandacht te vragen voor vakmanschap. En dat bereik je alleen door ergens tijd in te stoppen en ergens voor te trainen. Ik denk dat het goed is te proberen je grenzen te verleggen en ergens voor te werken. Ik maak muziek en bepaalde ritmische patronen lukten mij niet goed. Toen ben ik die dingen met een metronoom gaan oefenen en na twee weken had ik ze onder de knie. Je moet ergens voor werken in het vertrouwen dat het je gaat lukken. 

Dat is best moeilijk om mee te geven in je opvoeding. Kinderen geven vaak snel op. ‘Dat kan ik niet.’ Maar als je durft te vertrouwen dat je dingen kunt leren en niet afhaakt als ze moeilijk en ingewikkeld zijn, zul je merken dat het je lukt. 

Vertrouwen
Dat vertrouwen in dat je dingen kunt leren, is eigenlijk een vorm van twijfel. Twijfel aan wie je bent. Het lijkt wel of je zus en zo bent, maar als je ergens aan werkt kun je anders worden. Onzekerheid en twijfel worden vaak als iets slechts gezien, maar ze kunnen je ook verder brengen. Wees dus niet te zeker over je wie je bent en over je eigen gelijk. Durf te twijfelen. 

Dat stemt je trouwens ook een stuk milder naar andere mensen. Denk aan het verkeer. Je zit op de fiets. Iemand snijdt je af en je hebt direct je oordeel klaar. Je schreeuwt hem toe. Je wordt boos en jouw boosheid roept weer boosheid op bij de ander en voor je het weet escaleert de situatie. Dan is twijfel op zijn plaats. Want misschien sta je wel in je recht, maar misschien ook niet. Voor onszelf kunnen we vaak heel goed verklaren waarom we doen wat we doen. We zijn er heel goed in om ons eigen gedrag goed te praten. Probeer anderen ook zo te begrijpen. Dan kun je die keten van negatieve reacties misschien doorbreken.  

Natuurlijk zijn we allemaal gebrekkige mensen, dus je moet daar weer niet al teveel van verwachten, maar het is ook voor jezelf goed om mild tegenover andere mensen te staan. Probeer begrip te hebben voor hun boosheid en ga daar niet in mee. Dat is ook beter voor jezelf.’

Interview: Marijke Verduijn
Foto: Valerie Granberg

Lees ook de andere bijdragen aan de serie Wat willen we onze kinderen meegeven?:
Ralf Bodelier: 'Hoop en optimisme 
Karel Eijkman: 'Heb de moed tegen de stroom in te gaan'
Pim Lammers: 'Je moet weten hoe de wereld in elkaar zit'
Rindert Kromhout: 'Blijf altijd zelf nadenken'
Stine Jensen: 'Je mag alles voelen wat je wil'
Daan Roovers: 'Liefde voor de wereld' 
Jetse Batelaan: 'Vertrouwen' 
Bette Westera: 'Blijf nieuwsgierig' 
Babah Tarawally: 'Niets is alleen van jou. Je hebt de dingen in bruikleen.' 
Abdelkader Benali: 'Omarm alle werelden die je in je hebt.' 
Phan Diep Dao: 'Een goed leven is niet vanzelfsprekend. Maar geloof in jezelf en ga ervoor.'

Lees hier de recensie op ZiO van De opvoeders

 

 

Filosofie Opvoeding

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2023 Zin in Opvoeding