zininopvoeding > publicatie.php?nr=25728&stuurdoor=nee

17-jarige Feroza vraagt in beautyblog aandacht voor Oeigoeren

 

Terug


'Kijk, zo krul je je wimpers mooi'. Op het eerste gezicht is het filmpje van de 17-jarige Feroza Aziz op het nieuwe sociale medium Tiktok een beautyblog. Maar al na de eerste zin vervolgt Feroza op precies dezelfde casual toon: 'Maar ik wil eigenlijk jullie aandacht vragen voor wat er gebeurt in China met de Oeigoeren: ze worden in concentratiekampen gezet, gescheiden van hun familie, gedwongen varkensvlees te eten of alcohol te drinken. Ook worden ze vermoord. Dit is een nieuwe Holocaust. Wees je er van bewust.' Om dan in één adem weer door te gaan over haar wimpers. 

Misschien zou het filmpje maar weinigen zijn opgevallen. Ook al is Tiktok in korte tijd heel populair geworden en telt de social medai-app volgens onderzoeksbureau Multiscope in Nederland al 1 miljoen gebruikers. Maar een paar dagen nadat Feroza haar viedo had geplaatst, was hij verwijderd. Ook kreeg Feroza te horen dat ze een maand niets mocht posten. Dat liet ze niet op zich zitten: ze herplaatste haar video op andere social media en stuurde een bericht over haar behandeling op Tiktok de wereld in. 

TikTok reageerde een dag later: de verwijdering was een menselijke fout. Na excuses was de video weer op TikTok te zien. En ging vervolgens natuurlijk viral.

Dat Feroza een doorsnee tiener is, blijkt uit de vele foto's en filmpjes op social waarin ze zo mooi mogelijk in de camera kijkt. Dat ze ook op andere gebieden kritisch is, blijkt uit het korte filmpje 'Wat ik van mijn strenge moslimmoeder dit jaar wel mocht'. Het antwoord: trouwen met mijn neef. 

https://www.youtube.com/watch?v=BHE_QfsrcMI

China Tiktok Oeigoeren beauty

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding