zininopvoeding > publicatie.php?nr=25721&stuurdoor=nee

De gebroeders Leeuwenhart: 'toch ook niet verdrietig'

 

Terug


De gebroeders Leeuwenhart (voorstelling)

De voorstelling gaat over twee broers: Jonathan en Karel (ook wel Kruimel genoemd). Jonathan is de knappe, grote, blonde broer die met iedereen vrienden is. En Kruimel is zijn jongere broer, die het afgelopen half jaar niet naar school is geweest en heel ziek is en waarschijnlijk dood gaat. 

Maar dan breekt er brand uit. Jonathan merkt het en gaat snel naar Kruimel toe. Hij zegt tegen hem: ‘klim op mijn rug, dan springen we samen uit het raam.’ Dan overlijdt niet Kruimel, maar Jonathan door de val. 
Kruimel is heel erg verdrietig, maar dan komt er een witte duif. Die zegt tegen hem: ‘Kom naar Nangijala. Dit is een boodschap van Jonathan.’ Als Kruimel dood gaat, komt hij in Nangijala en daar ontmoet hij Jonathan en Sofia, Jossi en Hubert. Later ontmoeten ze ook opa Matthias, die in het Bramendal woont.

Er zijn heel strenge regels in het Bramendal. Bijvoorbeeld dat je niet naar buiten mag als het donker is geworden. Als je dat toch doet, moet je naar Katla’s grot en daar word je opgegeten door een soort draak. De mensen in het Bramendal zijn allemaal heel bang. 

Ze zijn nog maar net aangekomen als Jonathan en Kruimel horen dat Orvar gevangen zit in Katla’s  grot. Dat is heel erg omdat Orvar in het Bramendal streed tegen Tengil. Tengil is de baas van het Bramendal, maar hij is heel gemeen tegen zijn onderdanen. Dus wil Jonathan samen met Sofia en de mensen van het Bramendal zorgen dat Tengil terugkeert naar de Oerberg waar hij is geboren, zodat de mensen van het Bramendal weer fijn kunnen leven.

Het lijkt misschien een heel veel verdrietige voorstelling, maar het gaat maar heel kort over de dood en er zitten heel veel liedjes in, waardoor het toch ook niet verdrietig is. En het gaat ook vooral over Sofia, Jonathan, Jossi, Hubert en Kruimel. Eén van hen is een verrader. 

Ik vond het erg leuk om naar te kijken omdat ze bijvoorbeeld van een heel groot bed een podium maakten, maar ook een geheime gang en omdat er veel liedjes waren. Ik vond het ook leuk dat ze niet dezelfde kleren aanhielden maar heel veel verschillende kleren droegen.

Ik vond het jammer dat er niet zoveel acteurs in speelden.

Ik geef deze voorstelling een negen omdat er niet zoveel acteurs in speelden maar ze er toch een leuke voorstelling van hebben gemaakt, en omdat ze heel veel verschillende kleren droegen waardoor je heel duidelijk kon zien wie wie was.

Britta Boorsma (11)
Gezien op 24-10-19 in theater De Meervaart Amsterdam
Lees hier meer over de voorstelling

Dood Onrecht Literatuur

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding