zininopvoeding > publicatie.php?nr=25707&stuurdoor=nee

'Als je wilt, zijn wij van jou'

 

Terug


‘Niemand is van iemand, maar als je wilt, zijn wij van jou’

Denise:
‘Bijna zeven maanden geleden is onze Benthe geboren: een prachtig meisje. Al sinds ze geboren is, voelen we ons omringd door de liefde en de steun van familie, vrienden en door onze gemeenschap. 

Toen ze een paar maanden was, is ze in de gemeenschap van het Apostolisch Genootschap gedoopt. Dat was al een vertrouwde plek, want op zondagmorgen gaat ze er naar de opvang van de jongste kinderen. Daar leert ze met andere kinderen omgaan. En ik vind het fijn dat ik in de dienst kan zitten, omdat zij goed wordt opgevangen. Dat is ook een functie van de gemeenschap: een moment dat Alec en ik even rustig bezig kunnen zijn met dingen die we belangrijk vinden. En dat kan niet altijd als Benthe in de buurt is. 

Deel van een groter geheel
Alec en ik waren het er over eens dat we haar wilden laten dopen. Dat past bij hoe we zijn opgegroeid. En het was voor ons een mooi moment om haar geboorte met de gemeenschap te vieren.
Toen we door het middenpad met Benthe naar voren liepen, speelde mijn vader op het orgel een lied dat mijn opa heeft geschreven. Er was een dierbaar iemand overleden en diens Levensboek werd gesloten en in diezelfde dienst was er een doop. Toen dacht ik: Ja, zo is het: we zijn deel van een groter geheel. 

Durf!
Onze beste vrienden zongen een lied voor Benthe. Alec zong een lied voor haar dat hij zelf had geschreven: 'Welkom'. En er werd een lied gezongen naar een tekst van Claudia de Breij: “Niemand is van iemand, maar als je wilt, zijn wij van jou.” 

Ik las een tekst voor die ik voor haar had geschreven: 

“Lieve Benthe,

In jou begint de wereld opnieuw
Onbevangen en onmiskenbaar
Een leven vol kansen ligt voor je.

Leer goed te kijken, leer echt te luisteren.
Wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.
Leer vallen en nog eens en nog eens en spring weer op.
Ben oprecht en eerlijk naar jezelf en anderen.
Dans in de regen
Blijf stralen zoals jij dat kan
Spaar mooie herinneringen
Lach zoveel je maar wilt
Blijf vergeven
Neem de tijd en volg je eigen pad
Geef ruimte, sta open en durf!

Maar bovenal lieve Benthe
Laat je zien en laat je horen
Zegen ons met jouw talent
Om te groeien en te worden
Wie je in je wezen bent

Wij willen naast je staan en lukt het ons als ouders even niet, kijk dan vandaag eens om je heen, want er zullen handen zijn die je dragen, armen waarin je veilig bent en mensen die zonder vragen zeggen dat je welkom bent.” 

Helpen haar te laten opgroeien
Dat laatste voel ik echt zo. Bij de doop wordt aan de gemeenschap gevraagd: “Willen jullie helpen haar te laten opgroeien tot een mooi mens?” Dan gaat iedereen staan en zegt: “Ja”.  Die belofte is heel waardevol en daarmee wordt bevestigd dat we het goed hebben in die kring. Het is een soort magie. Als er iets gebeurt, zullen ze er voor haar zijn. 
En dat allemaal voor zo’n klein grietje. Ze moest eens weten …’

Interview: Marijke Verduijn

Het thema van de Week van de opvoeding 2019 is ‘Hand in hand’. Want opvoeden doe je niet alleen, maar samen. Samen vorm je de omgeving waarin kinderen gelukkig, gezond, kansrijk en veilig kunnen opgroeien.

Komen je ouders elke week van ver of dichtbij om op te passen? Kun je niet zonder de buurvrouw? Zou je niet weten wat je zou moeten zonder je ... ?

Wie is of was onmisbaar bij de opvoeding van jouw kind(eren)? Laat het ons weten in ongeveer 100 woorden (wie, hoe, waarom voor jou bijzonder) op zininopvoeding@gmail.com. Misschien benaderen we je voor een interview. 

Hand in hand Familie

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding