zininopvoeding > publicatie.php?nr=25704&stuurdoor=nee

Dyslexie geeft kansen

 

Terug


Wat is de overeenkomst tussen wetenschappers als Einstein, Edison en Darwin, filmmakers als Walt Disney en Steven Spielberg, ontwerpers als Jan des Bouvrie, kunstenaars als Matisse en Rodin, schrijvers als Hans Christiaan Andersen, Agatha Christie en Jacques Vriens en astronaut Wubbo Ockels? 
Ze zijn allemaal beroemd. En ze zijn allemaal dyslectisch. Net als veel goede architecten, computerprogrammeurs, cameramensen en technici. 

Dyslexie kan onzeker maken, schaamte veroorzaken of leiden tot een (te) laag schooladvies. En natuurlijk is goed kunnen lezen en schrijven belangrijk. Maar dyslexie is geen ziekte, maar een andere manier van naar de wereld kijken. En dat heeft ook voordelen. 

* Zo zien mensen met dyslexie dingen vaak beter: ze zien niet alleen het grote geheel, maar ook details die anderen niet altijd opvallen.

* Mensen met dyslexie denken ook anders en kunnen informatie uit verschillende hoeken en gaten bij elkaar brengen en zo verrassende verbanden zien. Daarom werft de Britse geheime dienst actief dyslectische mensen

* Ook kunnen dyslectische mensen vaak goed analyseren: ze zien vaak snel hoe iets (een gebouw, een wiskundig probleem) is opgebouwd en kunnen het grote geheel gemakkelijk opsplitsen in de delen waaruit het is opgebouwd

* En ze hebben ruimtelijk inzicht. Ze kunnen ze vaak goed driedimensionaal denken en een voorwerp dat ze maar van één kant zien, als het ware in hun hoofd van alle kanten bekijken. Ze weten dan toch hoe dat voorwerp er van andere kanten uit zal zien. Dit is ook de oorzaak van het hardnekkig omkeren van letters, zoals de b en de d: iemand met dyslexie draait die letters in zijn hoofd alle kanten op.

Natuurlijk heeft dyslexie ook nadelen. Daarom is goede begeleiding wel nodig. Maar zeker ook het kijken naar de voordelen.

Meer informatie over dyslexie vind je bij de Hoi-Foundation.  


  


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding