zininopvoeding > publicatie.php?nr=25683&stuurdoor=nee

'Ik heb uitgelegd wat je nodig hebt in het leven en wat niet'

 

Terug


Famke (11) hield een spreekbeurt over kinderrechten 

Hoe kwam je op dit onderwerp?
‘Ik ging naar een kinderconferentie en daar hadden we het over kinderrechten. Ik vond dat heel interessant. Ik had daar al heel veel geleerd, maar ik wilde er nog meer over weten. 

Wat vond je zo interessant?
We hoorden hoe kinderen in andere landen leven en wat de verschillen zijn. En ook welke rechten wij hier in Nederland hebben en andere kinderen soms niet. Ik wist niet dat er landen zijn waar kinderen eigenlijk geen rechten hebben en niet zichzelf kunnen zijn. Soms moeten ze al werken als ze nog maar tien jaar oud zijn. 

Wat wilde je er meer over weten?
Op de kinderconferentie was ook Dieuwertje Blok en zij vertelde dat sommige kinderen, nog vóór ze naar school gaan, een paar kilometer moeten lopen om water te halen. Toen vroeg ik me af: wat zijn eigenlijk kinderrechten? En wat niet?

Wist je hoe je het moest aanpakken?
Ja, eigenlijk wel. Het is allemaal begonnen in Genève: daar is het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgesteld. En ik ben dit jaar zelf in Genève geweest en daar heb ik het gebouw gezien waar het Verdrag is opgesteld. Een heel groot gebouw met allemaal vlaggen eromheen van alle landen die meedoen met kinderrechten. 

Toen wist ik eigenlijk wel hoe ik het zou doen. Ik heb eerst uitgelegd waarom wij wel kinderrechten hebben en veel andere kinderen niet. Dat komt omdat niet alle landen het Verdrag ondertekend hebben. 

En ik had een spel bedacht om te kijken wat de klas ervan af wist. Ik had twee papieren opgehangen. Eén met: wel kinderrechten en één met: niet kinderrechten. Dan zei ik: “Het recht op gezondheidszorg”.  Of: “Het recht op een goede behandeling”.  Of: “Het recht om patat te kunnen eten.” En dan moesten zij zeggen of dat wel of niet een kinderrecht was.  

Wisten ze dat?
Ja, maar ik had daarvóór al een beetje uitgelegd wat je nodig hebt in het leven en wat niet. 

Wat heb je nodig in het leven?
Goede gezondheidszorg, goed onderwijs, schoon en voldoende drinken en eten, goede zorg van je ouders, dat je niet dakloos bent, een goede opvoeding. Dat soort dingen. 

Wat je niet nodig hebt zijn pannenkoeken, patat, extra cola en zo. Daarna legde ik uit waarom dat zo is. Je hebt gezondheid nodig om goed te kunnen leven. En geen patat.

Had je ook iets meegenomen?
Ik had emmers en jerrycans bij me, want ik wilde de kinderen water laten halen op het schoolplein en dan zo snel mogelijk laten terugrennen. Dan konden ze voelen hoe zwaar dat is. Dat was voor het meemaken. Wat ik ze allemaal vertelde was voor het leren. Maar we hadden jammer genoeg geen tijd meer voor het spel op het schoolplein.

Heb je zelf nog nieuwe dingen geleerd?
Ja, ik heb heel veel opgezocht op internet. Ik wist niet dat sommige kinderen niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Vroeger heb ik eens een doos gemaakt met kleding en speelgoed en die opgestuurd naar een arm land. Daar moesten ook schoolspullen bij. Maar nu weet ik dat sommige kinderen niet eens naar school kunnen, omdat ze de spullen niet hebben, of omdat hun ouders geen geld hebben. 

Hoe was het voor jou om te doen? 
Op de ochtend van de spreekbeurt moest ik nog heel veel tekst leren. Dat vond ik wel heel spannend, maar het is leuker als je het uit je hoofd kan doen. En hoe meer je uit je hoofd doet bij ons op school, hoe hoger cijfer je krijgt.
Dus in het begin was ik wel een beetje gespannen, maar toen ik eenmaal bezig was, ging het best goed. Het was ook al m’n derde spreekbeurt. 

En wat vond de klas ervan?
Bij ons moeten de kinderen eerst tips en tops geven. En dan moet je je hoofd op tafel leggen en telt de juf af van 10 naar 1 en moet je je vinger opsteken bij het cijfer dat je wil geven. Bij mij hadden een paar een 10, een paar een 9,5 en één iemand een 9.  Maar de juf vond het een dikke, vette 10.’  

Interview: Marijke Verduijn

Lees ook:
'Ik weet nu beter waarom mensen ruzie maken.' Romy (8) hield een spreekbeurt over oorlog

Oorlog school

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding