zininopvoeding > publicatie.php?nr=25682&stuurdoor=nee

'Ik weet nu beter waarom mensen ruzie maken'

 

Terug


Romy (8): Oorlog

Wat een bijzonder onderwerp! Hoe kwam je daar op?
‘Nou, ik had een boek uit de bibliotheek geleend waarin iets stond over Anne Frank. Dat vond ik wel bijzonder: dat je twee jaar lang heel stil moet zijn en zo. Dus toen dacht ik: ik doe het over Anne Frank. Maar ik kreeg er nachtmerries van. En als ik kleren uit mijn kast moest halen, dacht ik: zit Anne Frank daar niet in? Dus dat vond ik toch iets te eng. 

Maar toen vertelde mijn opa dat achter de bakkerij van zijn vader een deurtje zat naar de school van Anne Frank. En dat de schoolkinderen na schooltijd altijd over dat deurtje heen keken hoe ze het brood bakten. Dus waarschijnlijk heeft Anne Frank ook wel eens over dat deurtje gekeken. En oma had verteld dat bij haar thuis in de oorlog een onderduiker was. En ze had nog een schilderijtje met een bedankje van die onderduiker. 

Dus toen dacht ik: Anne Frank heeft ook met de oorlog te maken. Dan doe ik het over de oorlog. 

Wist je eigenlijk wat een onderduiker is?
Nou, eerst dacht ik aan iemand die in een zwembad duikt. Maar een onderduiker is iemand die zich verstopt voor de vijand. Ik snap het nog steeds niet helemaal, maar ik heb er wel een beetje een idee van. 

Hoe heb je het aangepakt?
Ik heb er heel veel over gelezen. En we moesten het op een bepaalde manier doen: een powerpoint maken en vijf vragen bedenken en beantwoorden. 

Wat waren jouw vragen?
Wat is oorlog? Wat is een onderduiker? Welke landen hebben nu nog oorlog? Waarom is er oorlog? En welke wapens werden er gebruikt? 

Ik heb heel veel jongens in mijn klas en ik dacht: die vinden dat vast heel stoer. En mijn oma had nog een paar kogels en hulzen uit de oorlog en die had ik ook meegenomen. Dus ik gaf het schilderijtje en de kogels door in de klas en die mochten ze allemaal even aanraken. 

Hoe was dat? 
Ik vond het een beetje eng, maar ik kon me het ook niet zo goed voorstellen. Er was er één waarvan mijn oma zei dat die niet was gebruikt. Als ik mijn vinger op legde, vond ik hem niet heel scherp. Maar hij komt natuurlijk wel heel hard aan.

Weet je nu wat oorlog is en waarom er oorlog is?
Oorlog is een gewapende ruzie tussen twee landen of bevolkingsgroepen. En er is oorlog, omdat mensen de baas willen zijn. Of ze vinden hun eigen geloof het beste en willen dat iedereen zo gaat geloven. Of ze zijn tegen een bepaalde groep. Bijvoorbeeld homo’s. Of joden, zoals in de oorlog. 

Welke landen hebben nu nog oorlog?
Heel veel. Ik geloof 36. Veel te veel om op te noemen. Dus toen heb ik gekeken naar welk land de langste of ergste oorlog heeft. Dat is Syrië. En naar welk land al het langste vrede heeft. Dat is IJsland. En Nederland staat op de 21e plaats. 

En wat is een bevolkingsgroep eigenlijk?
Een groep mensen in een land die bij elkaar horen. 

Heb je nieuwe dingen ontdekt?
Ik weet nu beter waarom mensen ruzie maken. Maar ik vraag me wel af waarom ze dat doen. En waarom moet het zo heftig zijn dat ze iedereen willen doden? En dat onderduiken vond ik ook best wel apart. Maar ik vond het ook wel gaaf. 

Hoe vond je het om te doen?
Ik vond het best spannend. Maar dit was mijn eerste presentatie. In groep vier hadden we wel een ik-koffer. Daar stop je dan spulletjes in om aan de anderen te laten zien: je knuffel en iets waar je van houdt, bijvoorbeeld. 

Maar dit was de eerste presentatie die ik helemaal alleen moest doen. En toen ik het schilderijtje liet zien, trilde ik helemaal. Dat was echt heel irritant. Ik dacht steeds: hou nou op met trillen. Maar dat lukte niet. 

En hoe vonden je klasgenoten het?
Ze vonden dat ik het heel goed had uitgelegd. Bijvoorbeeld wat een bevolkingsgroep is. Dat was hun top. En hun tip was dat ik iets harder moest praten. Omdat ik zenuwachtig was, praatte ik een beetje zacht.

Maar ik had het allerbeste dat je kan halen: een zeer goed. De klas moet zeggen wat ze er van vinden: een duimpje omhoog is zeer goed, een recht duimpje is gewoon goed en een duimpje naar beneden is een voldoende. Bij mij stak iedereen z’n duim omhoog. Maar de juf zei: jullie hoeven eigenlijk niet te stemmen, want het is gewoon een zeer goed!’

Interview: Marijke Verduijn

Lees ook:
'Ik heb uitgelegd wat je in het leven nodig hebt en wat niet.' Famke (11) hield een spreekbeurt over kinderrechten. 

Oorlog school

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding