zininopvoeding > publicatie.php?nr=25657&stuurdoor=nee

Een knipoog van de Boeddha 10+

 

Terug


Een knipoog van de Boeddha 10+

We kennen Erica Terpstra als zwemkampioene, journaliste, politica en programmamaker. Nu is er ook een kinderboek: bij een tentoonstelling over het Boeddhisme in de Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef ze Een knipoog van de Boeddha.

De boezemvrienden Onno en Wendy hebben op school een themaweek over het boeddhisme. Als Onno een Boeddhabeeldje mee naar huis neemt en het daar eens beter bekijkt, wordt hij als in een soort tijdmachine naar het oude India 'geteleporteerd'. En daar is tot zijn verrassing ook Wendy aanbeland.

Siddharta 
In dat oude India ontmoeten Onno en Wendy steeds weer Siddharta, de prins die later Boeddha zal worden. Ze zijn erbij als een oude man vlak na Siddharta’s geboorte voorspelt dat hij later een wijze leraar zal worden, die aan mensen doorgeeft hoe ze gelukkig kunnen zijn en hoe ze dat geluk kunnen delen. Ze zien hoe zijn vader hem opsluit, omdat hij hem wil beschermen tegen het kwade. Ze zijn erbij als hij een rijtoer maakt en voor het eerst in zijn leven armen, gehandicapten en zelfs een dode ziet. En ze ontmoeten hem weer als hij de voorspelling waarmaakt en Boeddha is geworden.

Siep
Tussen het levensverhaal van Siddharta door spelen twee andere verhalen: dat van Siep, de zwerfhond die Onno en Wendy vinden, weer moeten afstaan en uiteindelijk toch uit het asiel mogen halen. En het verhaal van Achmed, klasgenoot en – naar later blijkt – toevallig de zoon van Syrische vluchteling, met wie Onno’s oma contact heeft.

Asiel
In die twee verhalen over (het) asiel krijgt het begrip compassie voor mens en dier, waartoe Siddharta de kinderen oproept, ook inhoud in hun dagelijks leven. Onno legt het zijn moeder zo uit: compassie is geen medelijden, maar ‘dat je aardig bent en respect hebt voor alle levende wezens.’ En Onno’s oma zet het in een wat breder perspectief: ‘elke godsdienst of levensbeschouwing is prima. Zolang het maar het beste in jezelf oproept, met liefde en respect voor alle levende wezens.’

Sterk
Je kunt je afvragen hoe geloofwaardig het is dat Achmed al bijna een jaar bij Onno en Wendy in de klas zit en zij niets van zijn achtergrond weten. Maar sterk is dan weer dat Achmed, die samen met Onno de opdracht over het boeddhisme moet maken, daarin volstrekt gelijkwaardig meedoet en meedenkt. En grappig en roldoorbrekend is dat Wendy fanatiek voetbalt, terwijl Onno het liefst met zijn neus in de boeken zit. Zij rent hem er het hele boek door steeds weer uit en pepert hem dat met plezier in.

Levenslang
Een knipoog van de Boeddha is een aardige en levendige inleiding in het boeddhisme en beschrijft de avonturen van Onno en Wendy, met name in de dialogen, in goed bekkend taalgebruik.
Terpstra draagt het boekje op aan haar ouders ‘die mij als kind al leerden met compassie te leven.’ De Dalai Lama schreef een voorwoord. Terpstra ontmoette hem verschillende keren. Maar al ziet zij veel in boeddhisme: ze noemt zichzelf liever geen boeddhist, maar ‘levenslang student in het boeddhisme’.

Tekst: Marijke Verduijn

Erica Terpstra: Een knipoog van de Boeddha
Tekstbewerking: Joke Reijnders
Illustraties: Geertje Aalders
ISBN 9789025770433
€ 15,99
Gottmer Haarlem / De Nieuwe Kerk Amsterdam

Godsdienst mythen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding