zininopvoeding > publicatie.php?nr=25654&stuurdoor=nee

Bente (19) liep mee in de Nacht van de vluchteling

 

Terug


Bente (19) liep mee met de 10e editie van de Nacht van de vluchteling. Ruim 5.700 deelnemers liepen 10, 20 of 40 kilometer om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.

Hoe lang heb je gelopen?
Twintig kilometer. Ongeveer van 19.00-23.00 uur. We liepen een rondje door Rotterdam en om Rotterdam heen.

Waarom liep je mee?
Mijn moeder had vorig jaar ook al meegedaan, dus ik wist af van het bestaan. Het is een actieve manier om aandacht te vragen voor het probleem van vluchtelingen. Dat spreekt me aan. Ik vind het mooier om op deze manier geld in te zamelen dan om gewoon iets over te maken. Maar ik vond het daarnaast ook een hele ervaring.

Wat is er bijzonder aan?
De sfeer was heel speciaal. In het begin heeft iedereen nog veel energie en waren mensen druk in gesprek. Maar na ongeveer de helft was ik best moe en merk je dat mensen steeds meer in zichzelf keren. Dan ga je vanzelf nadenken waar je het voor doet. Toen werd ik me er ook heel bewust van dat ik maar één avond loop, maar dat vluchtelingen dit soms dagen of weken doen. En ik realiseerde me ook dat ik na de finish weer veilig naar huis kon, maar dat dat voor vluchtelingen vaak niet geldt.

Met wie liep je?
Ik liep met m’n moeder, m’n tante en de vriend van m’n tante.

Niet met leeftijdsgenoten?
Nee, maar die waren er – eerlijk gezegd – ook niet veel. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd zo rond de veertig lag. Ik heb ook niet veel moeite gedaan om vrienden over te halen om mee te lopen. Als ik nog een keer zou meelopen, zou ik dat wel meer proberen. Ik heb wel aan veel mensen het linkje gestuurd waarmee je ons kon sponsoren

Heb je veel geld opgehaald?
Met z’n vieren € 1650. Dus dat is flink wat.

Heb je het nou met elkaar over andere dingen dan waarover je normaal praat?
Ja, toch wel. Normaal heb je het vaak over school of werk, maar daar denk je op zo’n avond niet aan. En je loopt met zoveel verschillende soorten mensen: je ziet hele families, vriendengroepen, stellen. Er liepen ook vluchtelingen mee en mensen met vlaggen van hun thuisland. Dan denk je: die lopen hier wel met een ander gevoel dan ik. Dus dat levert ook andere gesprekken op.

Was er een moment dat je is bijgebleven?
Halverwege was er een mevrouw die echt niet meer kon. Maar ik zag bij de finish dat ze het toch gehaald had. Ik vond het mooi dat ze had doorgezet. En verder vond ik het heel bijzonder om tussen al die verschillende mensen te lopen.

Volgend jaar weer?
Ja. Ik weet niet zeker of dat ook gebeurt, maar ik denk dat ik het wel weer zou willen.

Interview: Marijke Verduijn

Milieu Kinderen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding