zininopvoeding > publicatie.php?nr=25623&stuurdoor=nee

Alles komt goed altijd 10+

 

Terug


Alles komt goed, altijd

‘De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees “Zo mooi!” “Hoe kan dat?” vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op de stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. “Er is niet eens zon.”
“Het is geen zon”, zei Rosa. “Het is de oorlog.”

De titel van het boek Alles komt goed altijd is ontleend aan de uitspraak van de moeder van Alice. Alice gelooft haar moeder onvoorwaardelijk totdat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en de stromen vluchtelingen langs hun huis trekken. Ze hoort verhalen over huizen en gebouwen die in brand zijn gestoken, over mensen die werden gedood, zelfs kinderen.
De wereld om hen heen verandert in korte tijd in een onveilige plek. Er is voedseltekort en de Duitsers zijn overal. Vader besluit om naar het noorden te trekken waar nonkel Jef woont, zijn broer. 

‘Vluchten was weglopen van iets. Het was een beetje reizen, maar zonder te weten waarheen. Niemand wachtte op ons. Niemand zou naar ons uitkijken. Er zou geen maaltijd klaarstaan na die lange nacht, en ook geen warm bed. Misschien zouden we wel nergens kunnen blijven. Misschien wilde niemand ons in huis nemen. En dan zouden we weer verder moeten lopen. Ik werd zo moe, alleen maar door daaraan te denken.’

De reis is vol gevaren, in de boerderijen is geen plek voor hen en de situatie lijkt uitzichtloos. Vader en moeder besluiten terug te gaan naar huis. Het lijkt de beste oplossing maar als moeder op een dag brood wil kopen en gedood wordt door een bom, weet Alice dat niet altijd alles goedkomt.
Vader zorgt dat Alice met haar broer en zusje naar het klooster in Frankrijk worden gebracht en hij belooft hen dat hij ze daar komt ophalen. Op de dag dat vader komt, schijnt de zon en ziet de wereld er vredig uit.

‘Alles komt altijd goed. Ik wil het nog steeds geloven. Het is de liefste leugen die ik ken. De leugen van mijn moeder. En toch leven we nog steeds. We lachen en praten, en soms worden we stil. We zijn dezelfde gebleven en ook weer niet. Ik ben niet ongelukkig. En soms ben ik blij, zonder meer blij.’

Vereecken kreeg voor dit boek de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Door de Vlaamse woorden zoals wenen, ajuin en nonkel lijkt dit verhaal aanvankelijk minder toegankelijk voor de Nederlandse lezers. Het blijkt geen bezwaar te zijn. Ik werd meegenomen door de poëtische zinnen die het zware verhaal lichter maken. Het gaat niet alleen over de oorlog, maar ook over de veerkracht van kinderen en de kringloop van het leven. De illustraties zijn in blauw getekend en versterken hierdoor de sfeer die de woorden oproepen.

Tekst: Mieke van Dooren

Kathleen Vereecken met illustraties van Charlotte Peys
€18,99 vanaf 10 jaar
Uitgeverij Terra Lannoo
9789041455282
https://www.linnaeusboekhandel.nl/boek/9789401455282/alles-komt-goed-altijd/

Oorlog

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding