zininopvoeding > publicatie.php?nr=25603&stuurdoor=nee

Mijn broer en ik 10+

 

Terug


Amira en haar grote broer Adam gaan dit jaar niet op vakantie. Want hun moeder kon niet kiezen waar ze naar toe zouden gaan. ‘Ze zegt dat ze lijdt aan keuzestress. Het is niet echt een ziekte, al praat ze er wel over alsof het een ziekte is. Het komt erop neer dat ze verzuipt in de mogelijkheden’.

Amira vermaakt zich wel, maar vandaag wil ze dat Adam eindelijk eens meegaat. Die zit maar de hele dag binnen. En hun ouders vinden dat goed! Adam protesteert: hij kan niet tegen chloor. Gelukkig weet Amira hem over te halen en ze genieten volop. Totdat …

De liefde en solidariteit tussen Amira en Adam spatten van de bladzijden af. Amira vindt Adam de beste en liefste broer die je kan hebben. Hij helpt haar met haar huiswerk, waar hij veel beter in is. En wat deert het dan dat hij niet zoveel gevoel voor humor heeft? En Adam is dol op Amira. 

Mijn broer en ik van Abdelkader Benali is het allereerste kinderboek dat speciaal geschreven is voor de maand van de filosofie. Om te weten te komen wat kinderen bezig houdt, gingen Benali en Marlie Huijer, hoogleraar publieksfilosofie, naar een basisschool. De achtste groepers van de Admiraal de Ruyterschool in Amsterdam kwamen met: wat is echt en wat is niet echt? En: zouden robots ook ooit mensen kunnen worden?

Benali heeft die twee thema's prachtig opgepakt. Want zou het kunnen dat er ooit een robot komt die zó op een mens lijkt dat je het verschil niet merkt? En is dat dan nog een robot of een mens? Want wat maakt een mens eigenlijk tot mens?

Tekst: Marijke Verduijn

Mijn broer en ik
Uitgeverij Querido
€ 4,95

Levensvragen filosofie

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding