zininopvoeding > publicatie.php?nr=25584&stuurdoor=nee

Vasten, maar dan anders: 24 uur zonder mobiel

 

Terug


Samen vasten zonder mobieltje

“Ik zag in de gebruikersgeschiedenis van mijn telefoon dat ik hem gemiddeld drie uur per dag gebruik. Daar schrok ik erg van!”
“Om de twee minuten voelde ik in mijn linker broekzak of ik mijn mobieltje niet was verloren. Ook had ik af en toe ‘fantoomtrillingen’: dan dacht ik dat ik een berichtje kreeg, maar dat kon natuurlijk helemaal niet”.
“Ik ben erachter gekomen dat ik mijn telefoon zie als een soort onderdeel van mezelf. Zonder voel ik me niet compleet.”

Gebruik 24 uur geen mobiel en schrijf daarover
Mijn leerlingen reageren op een bijzondere opdracht gegeven: vast een dag, maar dan “anders”: gebruik 24 uur geen mobieltje en schrijf daar een verhaal over. Ik kwam op het idee door het thema “seculier en religieus vasten”. In veel religies maakt vasten een belangrijk onderdeel uit van het religieus leven. Het komt ook in de bijbel voor, zowel in het Eerste als in het Tweede Testament. Zo vastte Mozes veertig dagen en veertig nachten, voor hij de tekst van de Tien geboden opschreef.

Doet de "echte" wereld er nog wel toe?
Uit de reacties blijkt dat de opdracht mijn leerlingen echt aan het denken zette. “Een wereld waarin iedereen non-stop achter een schermpje zit en waar je sociale status krijgt doordat je berichtjes of foto’s worden “geliked”: is dit onze toekomst, of al een beschrijving van het heden?” schrijft een van hen. En: “In Black Mirror, een televisieserie die in de toekomst speelt, zie je hoe mensen met een lage digitale waardering geen kans hebben op een baan of een mooi huis en als parasieten worden behandeld. Terwijl zij eigenlijk de enige ‘echte’ mensen zijn, die niet steeds maar een glimlach forceren. Zo erg is het met ons nog niet, maar toch: Uber-taxichauffeurs krijgen al voor elke rit een score van de klant en daardoor in het vervolg meer of minder aanvragen.
In die tv-serie is het onmogelijk om je mobieltje 24 uur niet te gebruiken. De opdracht is daardoor ook een soort test: kunnen we nog wel zonder techniek? Heeft de digitale wereld al de macht en doet de “echte” wereld er nog wel toe?”

Naar buiten gestaard
Natuurlijk heeft Mozes niet veertig dagen en nachten lang gevast, leg ik mijn leerlingen uit. Veertig dagen staat voor: “heel lang”. En voor een tijd om na te denken over eerdere indrukken en ervaringen, omdat dat kan helpen een richting te kiezen wanneer je op een kruispunt staat. Vasten is dus vooral een periode van bezinning.

Maar ook wanneer je niet voor een grote beslissing staat, zeg ik, kan vasten zinnig zijn: niet snoepen, geen tv, geen sociale media, of wat dan ook. Al is het maar een dagje.
“Ik heb mijn kamer opgeruimd en mijn nagels gedaan, maar eigenlijk het grootste deel van de dag naar buiten gestaard en gedagdroomd over van alles en nog wat. Wat ik verrassend vond, is dat de tijd heel snel voorbij ging. Dat gevoel heb ik normaal als ik op mijn telefoon zit. Ik dacht dat de tijd nu veel langzamer zou gaan maar dat viel best mee … Ik heb niet echt hoogte- of dieptepunten gehad, maar ik vond het naar buiten staren en nadenken verrassend leuk en ik werd er rustig van.”

Tip
Tip: dit jaar is de veertigdagen- of vastentijd van (As)woensdag 6 maart en tot en met zaterdag 20 april (de zondagen uitgesloten). Een mooie periode om samen eens te gaan vasten? Maar wees gewaarschuwd: één leerling deed verslag van een weekenduitje met zeven ouders en tien jongeren. Ze stelde voor om allemaal één dag geen mobieltje te gebruiken. Vier jongeren wilden wel meedoen. Van de ouders haakten er vier bij voorbaat af (“nodig voor het werk”). Van de drie die er overbleven, hield maar één het vol. De jongeren haalden de eindstreep alle vier.

Greta Huis

Greta Huis is voorganger bij de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in de Provincie Groningen en docent.
De citaten zijn opgenomen met toestemming van de leerlingen.

Vasten Mobiel

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2022 Zin in Opvoeding