zininopvoeding > publicatie.php?nr=25576&stuurdoor=nee

Gloednieuw jongeren filosofiefestival

 

Terug


Als haar zoon niet toevallig in De Krakeling had opgetreden, had Marlie Huijer, oud Denker des Vaderlands en hoogleraar publieksfilosofie, misschien nooit aan een filosofiefestival voor kinderen en jongeren gedacht. Maar nu is het er en het wordt geweldig: Filosofiefestival DenkStation op 8 en 9 maart a.s. in Amsterdam. In jeugdtheater De Krakeling, natuurlijk. 

'Mijn zoon is theatermaker en had twee jaar geleden op 4 en 5 mei een voorstelling in de Krakeling. Bij de borrel na afloop bleken de directeur van De Krakeling en ik elkaar van vroeger te kennen. Hij vroeg mij: ‘Jij bent Denker des Vaderlands. Wil jij samen met mij een filosofiefestival organiseren met jongeren?

Dat viel prachtig samen met mijn wens als hoogleraar publieksfilosofie om mensen te bereiken die nog weinig met filosofie hebben. Jongeren zijn dan natuurlijk een duidelijke doelgroep en de combinatie met theater maakt het voor hen veel toegankelijker.

Wat willen jullie er mee bereiken?
Iedereen kan denken. Het maakt niet uit of je praktisch of theoretisch bent opgeleid, of uit welke cultuur je komt. Via denken leer je je verplaatsen in de gedachten van de ander. Via een filosofische denkwijze kun je dan tot iets komen, waarvan iedereen denkt: dit is de beste oplossing. Uiteindelijk draag je zo ook bij aan de democratie.

Wie willen jullie er mee bereiken?
We hopen dat het lukt om kinderen uit alle lagen van de bevolking te bereiken. Daarom hebben we van tevoren een lessenpakket filosofie en theater samengesteld. Daarin werken theatermakers samen met filosofen van Wonderwhy. De lessenserie wordt gegeven op een basisschool en enkele middelbare scholen. Die jongeren maken een eigen programmaonderdeel. Zo weten we zeker dat we ook jongeren bereiken die misschien niet vanzelfsprekend naar zo’n festival zouden gaan.

Dit jaar komt in de Maand van de Filosofie voor het eerst naast het essay voor volwassenen een Kinderboek uit. We hebben Abdelkader Benali gevraagd of hij dat zou willen schrijven. Het filosofische kinderboek Mijn broer en ik wordt tijdens DenkStation officieel gepresenteerd. Ik kan natuurlijk niet verklappen waar het over gaat, maar ik kan wel zeggen dat het erg spannend zal zijn.

Ga je uit van de vragen van kinderen, of van wat volwassenen vinden dat kinderen zich zouden moeten afvragen?
Aanvankelijk wilden we uitgaan van één overkoepelend onderwerp, maar The School of Life en Brainwash, het filosofiefestival voor volwassenen, zeiden: dat is niet nodig. Dus toen waren we wat vrijer om te kiezen. 

We proberen uit te gaan van wat kinderen bezig houdt. Ik ben samen met Abdelkader naar een basisschool geweest en daar vroegen we de kinderen van groep 8: wat houdt jullie bezig? Zij kwamen met dingen als: wat is echt en wat is niet echt? En zouden robots ook ooit mensen kunnen worden?

Maar we deden ook inspiratie op buiten school. Jongeren demonstreren nu voor een goed klimaatbeleid. Dus vroegen we René ten Bos, die veel nadenkt over de aarde en daar prachtig over kan vertellen. En we hebben ook heel bewust gezocht naar diversiteit onder de filosofen.

Het is een prachtig en heel veelzijdig programma geworden. Heb je zelf een favoriet?
Poeh, dat is net zoiets als een ouder vragen naar haar favoriete kind. Eigenlijk wil ik overal bij zitten. René van ’t Hof is een fantastische speler, bij Awee Prins lach je je helemaal kapot, Désanne van Brederode kan geweldig vertellen, dus ik ben heel benieuwd wat zij doet met het thema ‘gevoelens’. En Stine Jensen kan de hele zaal naar zich toetrekken.

Wanneer is het festival geslaagd?
Als het vol zit en als er jongeren uit alle lagen van de bevolking en van allerlei verschillende achtergronden zijn. Ik hoop dat dat gaat lukken. Dit is de eerste keer en ik hoop dat we er veel van leren.
We proberen wel zoveel mogelijk hobbels weg te halen. De 20 jongeren die meedoen aan het project van Fronnie Biesma, die ooit – of nog nooit – moesten vluchten, krijgen gratis toegang. En we hebben ook extra subsidies om te zorgen dat als mensen het niet kunnen betalen, toch kunnen komen.

Is dit het begin van een traditie?
Zeker. Het is de bedoeling dat het Kinderboek voortaan jaarlijks verschijnt. En ook het festival staat alweer gepland voor volgend jaar. Ik hoop heel erg dat dit wordt overgenomen in heel Nederland. Mensen die het in andere steden willen opzetten, kunnen het format voor niets van ons krijgen.’

Interview: Marijke Verduijn

WIN 2 VRIJKAARTEN VOOR HET JEUGDFILOSOFIEFESTIVAL - naar keuze voor vrijdagavond 8 maart (8+) of zaterdag 9 maart (12+). 

Beantwoord de volgende vraag: 'Hoe heet het filosofisch kinderboek dat Abdelkader Benali op DENKSTATION presenteert? 

Mail je antwoord naar: zininopvoeding@gmail.com. Vermeld je naam en geef aan of je kaarten wil voor vrijdagavond of zaterdag. 

De inzending sluit op woensdag 6 maart om 24.00 uur. De winnaar krijgt uiterlijk 7 maart bericht. De kaarten liggen op naam klaar bij de kassa van jeugdtheater De Krakeling. Dus je kunt meteen doorlopen :).

Identiteit filosofie maatschappij

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding