zininopvoeding > publicatie.php?nr=25550&stuurdoor=nee

Krant voor en over kinderen nu ook in ...

 

Terug


Angelique van Tilburg (1984) en Suzanne Huig (1991) startten in 2010 in Overschie een lokale krant voor jongeren: Jong010. Een echte, papieren krant. Negen jaar later blijkt de krant een groot succes. Dat zit 'm in verschillende dingen:

Het geheim achter het succes
Het geheim zit voor een deel in het medium. Kinderen zijn gewend zichzelf terug te zien op internet. Maar hun verhaal op echt papier: dat is pas bijzonder. Want wie schrijft, blijft: een papieren krant is tastbaar en je kunt hem bewaren.
Maar ook de opzet is bijzonder. Jong010 is niet - zoals Kidsweek of 7 Days - een krant, waarin het grote nieuws wordt vertaald voor kinderen, maar een krant waarin kinderen hun eigen verhaal laten horen. En laten horen hoe zij tegen dingen aankijken. Vaak wordt het verhaal daar veel mooier van.

Rijk en ongelukkig
Zoals het verhaal van de jongen die al elf jaar bij de voedselbank komt.
Of dat van het meisje dat haar zusje wil sparen en dus maar niet over haar ziekte praat.Of van het kind van rijke ouders dat ongelukkig is. Want, zeggen Van Tiburg en Huig: elk kind heeft zijn verhaal. Je moet alleen de tijd nemen en echt nieuwsgierig zijn om dat verhaal te horen.En als je verhalen van kinderen laat horen, ongeacht hun afkomst of achtergrond, werk je ook mee aan een inclusieve samenleving. Want iedereen doet er toe.

Ook inHaarlem, Alkmaar, Roosendaal en Leiden
Inmiddels vindt het initiatief navolging: in Haarlem, Alkmaar, Roosendaal en Leiden. En er wordt gewerkt aan een kinderkrant voor Dordrecht.

Wie in de eigen omgeving ook een kinderkrant wil starten, kan bij Jong010 een training volgen. Daarin delenVan Tilburg en Huig
hun kennis, ervaring en fouten.

Bron: De Correspondent / Denkjong.nl


 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding