zininopvoeding > publicatie.php?nr=25499&stuurdoor=nee

De man die zijn ezel opvouwt

 

Terug


Al eeuwenlang vertellen mensen elkaar verhalen. Over hoe de wereld ooit begon, waarom het dag en nacht is en hoe golven ontstaan. En over hoe mensen elkaar altijd weer te slim af willen zijn, of waarom ze zo vaak ruzie maken.

Verhalen vormen ook de kern van alle wereldreligies. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema vertelde ze in zijn eigen woorden aan zijn jonge kinderen en selecteerde de twintig mooiste voor het boek De man die zijn ezel opvouwt

Niets menselijks vreemd
Het is een verrassende kennismaking met monsters, helden, goden en koningen aan wie niets menselijks vreemd is. Met Wisakedjak, die de mensen graag voor de gek houdt. Gilgamesj die zo dom is een verliefde godin af te wijzen. Herakles die niet alleen sterk, maar ook slim moet zijn. Met de gemene, luie god Enlil, de nieuwsgierige Amaterasu en Chernobog, de god van de duisternis die de nacht en boosheid op aarde bracht.

Liefde en trouw
Gelukkig zijn er ook verhalen over liefde en goedheid. Over koningin Isis die tot het eind van de wereld gaat om haar man Osiris terug te vinden en weer tot leven te wekken. Over Guanyin, die als meisje op aarde komt om alle mensen te helpen – ook al wordt haar dat bijna onmogelijk gemaakt. En over de held van het titelverhaal: Zhang, de man op zijn ezel rondreist om mensen te helpen en het beest 's avonds doodgemoedereerd opvouwt en in zijn broekzak stopt. Om en passant de keizer (en ons) een les te leren: soms zijn er dingen die mensen niet hoeven te weten.

Tekst: Marijke Verduijn

Lees ook het interview met Erik Jan Tillema‘Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen kunnen omgaan met diversiteit. Mensen zijn niet zoals jij en dat hoeft ook niet. Ik vertel ze bewust verhalen uit alle religieuze tradities, want de een haalt zin uit de Bijbel, de ander uit de Koran en een derde uit een niet-religieuze traditie. Dat is allemaal even waardevol.'

De man die zijn ezel opvouwt. De mooiste verhalen uit alle religies
Uitgeverij Van Warven 
€ 14,95
ISBN 978 94 92421 64 7 

Verhalen Religie

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2019 Zin in Opvoeding