zininopvoeding > publicatie.php?nr=25469&stuurdoor=nee

Minder pesterijen op middelbare scholen

 

Terug


Goed nieuws in de Week Tegen Pesten: het aantal leerlingen dat op middelbare scholen wordt gepest is sinds 2014 afgenomen. Waar in 2014 nog 11% van de middelbare scholieren zei regelmatig gepest te worden, was dat in 2016 afgenomen naar 8% en nu naar 5%. Dat is ruim één kind per klas.

Er is geen verschil tussen jongens en meisjes. Bijna de helft van de leerlingen wordt in de klas of op straat gepest; zo'n 20% via Facebook, WhatsApp of e-mail. Dat laatste is sinds 2016 ongeveer gelijk gebleven. 

Op de basisschool is het pesten niet verder gedaald, maar is het wel gelukt om de daling van het pesten vast te houden. Net als in 2016 gaf 10 procent van de kinderen aan één keer per maand of vaker te worden gepest. In 2014 was dat nog 14 procent.

'Ieder gepest kind is er één te veel'
Minister Arie Slob van Onderwijs stuurde de nieuwste cijfers deze week aan de Tweede Kamer. Volgens hem 'is het goed nieuws voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan'. De minister dankt de vermindering aan de anti-pestplannen die scholen sinds een paar jaar moeten maken. Veel scholen hebben daarnaast ook een vertrouwenspersoon met wie leerlingen kunnen praten als ze worden gepest. Maar volgens Slob dat wil volgens Slob nog niet zeggen dat er geen aandacht meer nodig is voor pesten. 'Ieder kind dat gepest wordt, is er een te veel.'

 

 

 

 

 

 

Pesten School

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2019 Zin in Opvoeding