zininopvoeding > publicatie.php?nr=25449&stuurdoor=nee

Een indiaan als jij en ik 8+

 

Terug


Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is vriendschap. Een mooi, tijdloos en universeel thema. Al jong leren we hoe belangrijk het is om vrienden te hebben en hoe we een vriend kunnen zijn.

Een indiaan als jij en ik is het verhaal van Boaz. Boaz is een jongetje dat van stilte houdt en veel boeken leest over indianen. Hij gaat vaak alleen de duinen in en speelt dan dat hij indianenverkenner is. Omdat zijn moeder dit niet mag weten, vertelt hij thuis dat hij zijn vriendje Colin gaat spelen. Hij weet dat mama dat graag hoort want ze vindt het belangrijk dat hij vrienden heeft. Maar Colin bestaat helemaal niet.

Piramide, tempel, schildpad, slang
Op een dag gebeurt er iets heel fijns. Er is een indiaan in de klas gekomen! Een echte! Ze heet Aïsha en ze houdt ook van stilte. Juf Annet zegt dat ze naast Boaz moet gaan zitten en dat hij haar gaat helpen. Dat wil Boaz maar al te graag. Allebei maken ze prachtige tekeningen over indianen en zo leert Boaz haar de Nederlandse woorden: piramide, tempel, schildpad en slang. Voor Boaz breekt er eindelijk een leuke tijd aan op school. Hij is niet meer alleen. Maar dan krijgt zijn vader het idee om Boaz een klas over te laten slaan. Boaz wil niet, maar zijn vader houdt voet bij stuk al lijkt de juf er ook niet echt blij mee te zijn. Boaz wordt zo verschrikkelijk boos dat hij wegloopt. Hij besluit om naar oma te gaan, die vlakbij woont, maar eenmaal aangekomen doet ze niet open. Boaz belt wel tien keer aan, en roept ‘Oma, ik ben het!’ door de brievenbus, maar ze is er echt niet.

'Het is een kind, Ruben. Ik hoop dat je het hem gunt dat nog een tijdje te blijven'
Dan gaat hij naar het duinmeertje en blijft heel lang in een boom zitten. Het is niet leuk om in de duinen te zitten als het donker is en Boaz wordt een beetje bang. Gelukkig wordt hij gevonden door de boswachter en ..oma. Boaz huilt van opluchting en spijt. Het voordeel van weglopen is: als je terug bent, zijn ze blijer met dan ze ooit geweest zijn. Oma gaat met papa praten over Boaz en ze wordt heel boos op hem.

Het duurt nog een tijd voor papa toegeeft, maar hij doet het uiteindelijk - en wel op een bijzondere manier. Boaz mag in zijn eigen klas blijven. Oma nodigt Aïsha en haar moeder op de thee uit en dan begrijpt Boaz dat Aïsha uit Syrië komt en dat het niet uitmaakt dat ze geen echte indiaan is; ze zijn echte vrienden.

Dit verhaal is voor jong en oud aantrekkelijk door de bijzondere stijl van Sassen en de herkenbaarheid van de relaties en gebeurtenissen van de kinderen, ouders en grootouders. Verschil van mening over de opvoeding beschrijft ze in een enkele zin: ‘Het is een kind, Ruben,’ zegt oma kalm. ‘Ik hoop dat je het hem gunt dat nog een tijdje te blijven.’

All Inclusive ligt in Tunesië
En: ‘Papa en mama gaan nooit mee naar Lage Vuursche want ze houden niet van kamperen. Papa en mama gaan liever naar All Inclusive, Dat ligt ergens aan de kust van Tunesië. Daar is het heet en heel saai. Boaz gaat veel liever met oma naar de camping.’

Op elke bladzijde staan weetjes over indianen en prachtige tekeningen in petrogliefen-stijl (rotstekeningen) van Martijn van der Linden.

Tekst: Mieke van Dooren

Erna Sassen en Martijn van der Linden
Een indiaan als jij en ik.   
WPG Kindermedia
€13,99

 

Vriendschap Vluchtelingen

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2021 Zin in Opvoeding