zininopvoeding > publicatie.php?nr=25394&stuurdoor=nee

Sabel 10+

 

Terug


SABEL 

Sabel is de rode kater en beste vriend van Max. Wanneer Max in 1943 in kamp Vught terechtkomt, is zijn grootste zorg wie er voor Sabel moet zorgen als hij weer eens moet ‘verkampen’. Er gaan namelijk geruchten dat er te veel kinderen in kamp Vught zijn en dat er binnenkort transporten naar Westerbork zullen plaatsvinden.

Sabel moet mee
Tot 1942 woonde Max met zijn ouders en Sabel in Amsterdam. Hij is een gewoon jongetje dat de boeken over Winnetou verslindt en ademloos naar de verhalen luistert die zijn vader hem ’s avonds voor het slapengaan vertelt. Maar voor de bezetters is Max geen gewone jongen: hij is Joods en met de dag worden de maatregelen waar zij zich aan moeten houden strenger. Max moet naar een andere school en zijn moeder moet gele sterren op hun jassen naaien.

Op een gegeven moment besluiten Max’ ouders onder te duiken. Ze willen Sabel niet meenemen, maar dat laat Max niet gebeuren. En zijn ouders zwichten: Sabel gaat mee. Wel moet Max hem leren zonder verzet in een mand te gaan. Zodra hij die taak krijgt, weet Max meteen dat hij zich voorlopig niet zal vervelen, want Sabel doet wat hij wil en laat zich niet zomaar in een mand stoppen. Dan worden Max en zijn ouders toch opgepakt in hun onderduikhuis. Sabel is de enige die kan vluchten en doet dat ook.

Winnetou 
'Sabel' is voor mij het mooiste kinderboek over de Tweede Wereldoorlog van de afgelopen jaren. Het verhaal van Max, dat begint in kamp Vught en eindigt in Westerbork, is prachtig geschreven. Door de vriendschappen die Max in de kampen sluit biedt het boek ook leuke en vrolijke momenten en dat is ook nodig bij dit zware onderwerp. 

Tot het einde aan toe geloofde ik - en wilde ik geloven - dat Sabel bij Max in Vught was, bij hem in bed lag en als het opperhoofd Winnetou over hem waakte. Maar zoals Suzanne Wouda al aan het begin schrijft: 

‘Ik zie Sabel onder het prikkeldraad doorschieten, naar de wereld erbuiten. Of eigenlijk zie ik hém niet. Alleen een rode flits. Hij is pijlsnel. Als Sabel niet wil dat je hem ziet, zie je hem niet. Hoe je ook je hoofd meedraait of je ogen bijna dichtknijpt en door je wimpers gluurt. En dat terwijl hij rood is. Meestal wil Sabel niet gezien worden. Ik snap ‘t. De mannen in de wachttoren schieten op alles wat beweegt.’

Moffen
Achterin het boek worden woorden als ‘barak’, ’moffen’ en ‘onderduik’ verklaard, ook het verloop van de oorlog wordt duidelijk verteld. En o
p het omslag van het boek staat een foto van Sabel; alsof hij zo van het boek af komt springen.

https://www.linnaeusboekhandel.nl/boek/9789089672452/sabel/

Tekst: Mieke van Dooren

Oorlog Jodenvervolging Herdenken

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2019 Zin in Opvoeding