zininopvoeding > publicatie.php?nr=25215

Is nergens ergens?

 

Terug


Is nergens ergens?

Je kunt over alles nadenken: over wat je om je heen ziet, over wie je bent, over vriendschap, taal of waarheid, liefde, dood of het nieuws. Daarbij kun je geholpen worden door filosofen: mensen die van vragen stellen en nadenken hun beroep maken. Vaak waren of zijn die het niet met elkaar eens. Dat maakte het zoeken naar antwoorden spannend. En dat is ook het leuke van filosofie: je kunt altijd doorgaan met denken.

Het boekje Is nergens ergens? geeft in 30 korte hoofdstukken 30 zinnige vragen en de antwoorden van een paar filosofen. Bijvoorbeeld over de vraag:

‘Waar komt alles vandaan?'
Eerst wordt de vraag scherper gesteld: was alles er altijd al, of is alles gegroeid? En wat was er dan het eerste? 'Alles was ooit water’  zei Thales. ‘Nee, alles start bij de wiskunde: formules’,  zei Pythagoras. ‘Alles is opgebouwd uit heel kleine deeltjes, zo klein dat mensen ze niet kunnen zien’, dachten Democrites en Leucippes. En dat is dan weer heel bijzonder, want meer dan drieduizend jaar later ontdekte de moderne mens het atoom: een onzichtbaar klein deeltje, waaruit alles is opgebouwd.
Ze waren dus nog niet zo dom, die Griekse filosofen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Plato? Die vroeg zich af hoe je heel verschillende bomen toch herkent als boom. Dat komt omdat ze – net als cakes – allemaal voortkomen uit één bakvorm. Alles heeft zo’n onzichtbare bakvorm, dacht Plato. Zelfs dingen die je niet kunt zien of aanraken. Dus alles wat uit de bakvorm goedheid komt is goed. En wat uit de bakvorm waarheid komt, is waar. Goedheid, waarheid en schoonheid zijn volgens Plato de belangrijke bakvormen.
En als al deze kennis dan is uitgewisseld, stelt het boekje de vraag: En jij? Waar denk jij dat alles vandaan komt?

Waar schaam jij je voor (en waarom)?
Soms komen de vragen verrassend dichtbij. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk Leven als een hond. Na een heel verhaal over Diogenes, die buiten leefde als een hond en die zich nergens voor schaamde. Is nergens ergens stelt dan de vraag: ‘Zou jij ook zo willen leven als Diogenes? En wat zou er gebeuren als iedereen dat zou doen? Welke spullen zou je eigenlijk best kunnen missen? En waar schaam jij je voor (en waarom)?’

Andere hoofdstukken:
Wat is oneindig?
Denken over bijenwas
Mooi en lelijk
Ik wil dat ik dit niet wil
Waar of onwaar?
Eén groot kunstwerk
Liefde als een trap
Echte vriendschap
Wat gebeurt er als iemand doodgaat?
Bang
Ben je altijd jij?
Jongen, meisje
Dier of mens?
Bestaat God
Als een leeuw kon praten
Iedereen aan tafel
Moet ik naar school?
Zelf bepalen wat je doet
Is alles om je heen natuur?
Toevallig toeval
Lees dit niet!
Onder de knie en in je vingers
Je vervelen en niks doen
Boos of vrolijk?
Van nature goed?
Nog wat gedachten over goed en slecht
Zout als liefde
Gelukkig (on)gelukkig

Een erg leuk en zinnig boekje. Van harte aanbevolen!
Is nergens ergens kost € 17,95. Je kunt het hier bestellen. 

Tekst: Marijke Verduijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Filosofie

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2020 Zin in Opvoeding