zininopvoeding > publicatie.php?nr=25194

Het grote emotieboek 9+

 

Terug


Alles wat ik voel. Het grote emotieboek 9+
Stine Jensen
Uitgeverij Kluitman 2017

‘Hoi, hoe gaat het?’ Je vraagt het zo makkelijk. Maar sta je er weleens bij stil hoe het echt met je gaat en wat je echt voelt? Filosoof Stine Jensen beschrijft in Alles wat ik voel, het grote emotieboek emoties en gevoelens die we allemaal kennen: moed, angst, verdriet, jaloezie, schaamte, woede en nog veel meer.  Emotie, legt zij uit, komt van het Latijnse woord emovere dat ‘in beweging brengen’ betekent. Door emoties gebeurt er iets. Van een klap tot een kus: emoties brengen van alles teweeg.
De vier basisemoties zijn: blij, boos , bang en bedroefd, maar er zijn nog veel meer gevoelens, die in dit boek elk een hoofdstuk hebben, hoewel ze soms dicht tegen elkaar aanliggen en je ze in de werkelijkheid lang niet altijd goed uit elkaar kan houden.

Wat gebeurt er als je je angst onder ogen ziet?
Elk hoofdstuk begint met een  vraag.  In  het hoofdstuk ‘Angst’ vraagt Jensen bijvoorbeeld: ‘Waar ben jij bang voor?’ Dan legt ze aan de hand van het boek over angst van de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) het verschil uit tussen ‘angst’ en ‘vrees’. ‘Vrees’ betekent dat je bang is voor iets concreets en ‘angst’ dat je bang bent voor iets onbekends. Als je bang bent voor honden bijvoorbeeld, is dat een concrete vrees. Angst is vervelend, maar angst heeft ook een belangrijke functie: ze helpt mensen om gevaarlijke situaties te herkennen. Jensen geeft ook praktische tips: probeer onder ogen te zien waar je bang voor bent, benoem het en probeer dan eens voorzichtig – in dit geval - een hond te aaien. Wat gebeurt er dan met je?

Waar hoop je op? En wat zegt dat over jouw situatie?
Soms zijn de vragen best pittig. In het hoofdstuk ‘Hoop’, bijvoorbeeld, moet je het boek echt even wegleggen om over jezelf na te denken aan de hand van de vraag: ‘Waar hoop jij op? En wat zegt dat over de situatie zoals die nu is?' En dan legt Jensen uit: volgens de filosoof van de hoop, Ernst Bloch (1885-1977), is hoop iets zo fundamenteel menselijks, dat wij niet zonder kunnen: we blijven ons leven lang hopen. En dat is goed, want wie hoopt gaat niet bij de pakken neer zitten. Wie hoopt, kan zich een betere wereld voorstellen en dat kan ertoe leiden dat die ideale wereld ook echt een stukje dichterbij komt. Hoop doet immers leven.

Veel vragen, verhalen en tekeningen kunnen kinderen helpen beter na te denken over wat ze voelen als ze verliefd of melancholiek zijn. En dat kan weer helpen net iets beter na te denken over onszelf en de wereld waarin we leven. Misschien is het boek niet zo goed geschreven als ik aanvankelijk dacht, maar ik blijf er enthousiast over. Het prikkelt me op een prettige manier en er staan verrassende weetjes in.

Tekst: Mieke van Dooren – Boes

https://www.youtube.com/watch?v=D7X8YyqjmRE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Filosofie

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2020 Zin in Opvoeding