zininopvoeding > publicatie.php?nr=25190&stuurdoor=nee

Zinnige vakantietips

 

Terug


Tien zinvolle vakantietips (met een normaal vakantiebudget) 

Natuurlijk: je kunt met je gezin naar Thailand vliegen. Daar wordt je kind ongetwijfeld een stuk wijzer van. Maar ook dichter bij huis heb je plekken waar je wat van op kunt steken.

10. Bezoek eens een kasteel (of een bunker)

Er staan er genoeg van in Nederland: mooie, oude, kapotte, hele, romantische en spannende kastelen. Leuk om je te verkleden als een ridder of om verstoppertje te spelen. Maar je kind kan er ook heel veel van leren, bijvoorbeeld over geschiedenis. Maar je kunt ook gesprekken over veiligheid voeren: waarom zouden mensen in een kasteel gaan wonen? Ben je daar echt veilig? En zijn we dan nu minder veilig?

9. Een museum hoeft niet saai te zijn

Er zijn genoeg leuke musea voor kinderen waar ze lekker zelf aan de slag kunnen! Maar ook de wat ‘saaiere’ musea kunnen erg leuk zijn. Ga schilderijen kijken en vraag de kinderen wat ze er van vinden. Weten ze wat er is afgebeeld? En hoeveel is zo’n schilderij eigenlijk waard?

8. Bezoek een herdenkingsplek

Het is niet de leukste vakantiebestemming, maar wel een erg leerzame. In Westerbork, bijvoorbeeld, stond een berucht concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Ook Anne Frank heeft hier gevangen gezeten. Je kinderen zullen er niet door gaan lachen, maar ze zullen wel leren dat er soms nare dingen in de wereld gebeuren.

7. Op ontdekkingstocht in het bos (of bij het strand)

Genoeg natuur in Nederland en daar valt veel te beleven. Ga op torrenjacht in het bos, of zoek schelpen en kleine beestjes op het strand. Wie vindt de mooiste tak en kunnen jullie ook een boomhut bouwen? Van in de natuur spelen knapt iedereen op.

6. Ga (l)even als een holbewoner

Archeon, Orvelte. Enkele plekken waar ze het verleden hebben nagebootst. Hier kun je ontdekken hoe de mensen vroeger leefden. Hoe kon je overleven zonder mobieltje en internet?

5. Griezelen op het kerkhof

De toerist uithangen op een kerkhof? Waarom niet? Maar dan wel één met van die eeuwenoude grafzerken. De beste manier om je kind het besef van tijd en generaties te geven. En een gesprek over de dood voeren is soms ook erg verrassend.

4. Ga die kerk maar in

In het buitenland bezoeken we allemaal kerken, soms om een kaarsje aan te steken. Maar in Nederland zijn ook prachtige en eeuwenoude kerken. In die gebouwen valt ook genoeg te zien: kunnen jullie raden wie er worden afgebeeld? Wie vindt als eerste een monster of een engel?

3. Ruim op!

Ga eens met je kinderen opruimen. Dan bedoel ik niet de zolder, maar ga zwerfafval verzamelen in het bos. Je zult er verbaas van staan hoeveel troep er overal kan liggen. Dat zal ook iets doen met je kinderen. Want hoe willen we met de natuur omgaan en wat gebeurt er als er geen natuur meer is?

2. Daag je voeten uit

Niet met de auto weg, ook niet met de fiets. Ga gewoon een keer wandelen. Waarom? Omdat het langzamer is. Je bent niet snel van A naar B, de tijd tikt veel langzamer weg. Je ziet ook veel meer als je wandelt, juist omdat je zo langzaam gaat. Niet te ver natuurlijk - het moet wel leuk blijven.

1. Zoek de leegte op

Of het nu de Waddenzee is of zo’n uitgestrekte polder in Groningen: ga eens naar een plek waar je niet overspoeld wordt door prikkels van verkeer, reclames of je telefoon. Ervaar de rust en de leegte. Hoor de wind, een enkele vogel. Natuurlijk: daar wil je niet de rest van je leven wonen. Maar gewoon voor eventjes. Lekker rustig. Dan kun je ook prima met elkaar praten: verveel jij je al? Vind je dit leuk? 

Auteur: Erik Jan Tillema


Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Rechten Kinderen Digitaal

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2019 Zin in Opvoeding