zininopvoeding > publicatie.php?nr=25110&stuurdoor=nee

Vrijheidsmaaltijd

 


   

Terug


Samen eten op Bevrijdingsdag

In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. In alle vormen en maten: klein, groot, met lokale lekkernijen of met culinaire hoogstandjes.

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten met elkaar praten over hun eigen ervaringen met vrijheid en onvrijheid en wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van een Vrijheidsmaaltijd bij een opvang voor vluchtelingen, met een optreden van het Zwaluwkoor, dat bestaat uit vluchtelingen, expats en Amsterdammers. 

Waarom de Vrijheidsmaaltijd?
Op 5 mei doen we graag meer moeite om elkaar te leren kennen en te vieren dat we samen in een open, vrije, tolerante samenleving leven. We houden de geschiedenis van verzet en vrijheid in ere. Dat doen we met kleine of grote verhalen, soms simpel en intiem, soms met een uitgebreid programma. Maar altijd met een verhaal.

In huiskamers en parken, op pleinen en podia: Vrijheidsmaaltijden kunnen overal worden gehouden. Kom luisteren naar verhalen, muziek en geschiedenis, naar het andere perspectief, naar felle pleidooien of behoedzame poëzie. Hieronder vind je meer over de Vrijheidsmaaltijd en informatie voor organisatoren.

Een Vrijheidsmaaltijd:
• is op 5 mei
• begint met een toast
• brengt mensen samen
• vertelt een verhaal:
- historisch: over de (oorlogs)geschiedenis van uw plek, uw organisatie, uw buurt
- of actueel, over de thema’s van 5 mei: vrijheid, tolerantie, democratie of verzet

Lees hier hoe je zelf (met je kind!?) een vrijheidsmaaltijd kunt organiseren, waar Vrijheidsmaaltijden zijn en nog veel meer interessante informatie.

Herdenken

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding