zininopvoeding > publicatie.php?nr=25109&stuurdoor=nee

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

 

Terug


Elk jaar rond 4 mei worden tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet herdenkingen georganiseerd door heel Nederland. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Ook dit jaar zal Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet online plaatsvinden. Op 3 en 4 mei 2021 worden er op 13 adressen livestreams uitgezonden. De livestream is vanaf 3 mei hier te zien.

3 mei 10.00 uur: in Nijmegen vertelt Eldan Santcroos over zijn vader Peter, die tijdens de oorlog als kind bij de familie Creutzberg verbleef. Dominee Creutzberg woonde met zijn gezin op de Hazenkampseweg. Zijn dochter Pien, die verpleegster was, bracht in 1943 de pasgeboren joodse baby Peter Santcroos uit het ziekenhuis naar haar ouderlijk huis. Peter verbleef tot de bevrijding bij de familie Creutzberg op dit adres. 

3 mei 11.00 uur: Mieke van Zeben vertelt over haar moeder Ida (Iet), haar tante Coby en oom Herman. Herman had het Syndroom van Down en zat tijdens de oorlog in het Apeldoornsche Bosch. Tante Coby werkte daar op de volwassenenafdeling. Coby moest kiezen tussen haar broer en haar vrijheid. Zij koos ervoor te vluchten en dook onder in Noord-Holland. Herman werd in Auschwitz vermoord. Alleen Iet en Coby overleefden de oorlog.  

3 mei 12.00 uur: Meijer Elte had vijf kinderen en een antiquariaat in de Haagse binnenstad op de Korte Poten nr. 13. Achterkleinzoon en historicus Gijs Kruijtzer vertelt hun verhaal aan de hand van hun brieven. 

3 mei 14.00 uur: Maurice vertelt over zijn verre achterneef Max Behretz, radiotechnicus in Roermond. Voor de Britse en de Tsjechoslowaakse inlichtingendienst vergaarde hij van 1939 tot mei 1940 informatie over de militaire toestand in het Nederlands-Duitse grensgebied. Op 24 september 1942 werd Max Behretz in de gevangenis Plötzensee in Berlijn geëxecuteerd. 

3 mei 15.00 uur: Leo Ullman zat als klein jongetje 796 dagen ondergedoken bij het echtpaar Schimmel in de Van Speijkstraat in Amsterdam. Zijn onderduikouders wisten niet wie hij was en ook Leo's ouders, die zich elders in de stad hadden verstopt, hadden geen idee waar hun zoon was. Voormalig bewoner Onno gaat in gesprek met Leo vanuit New York City. 

3 mei 16.00 uur: Stadshistoricus Ad de Vaal vertelt over de familie Schenk, een bekende familie in Schoonhoven. In 1943 werden zij via Vught en Westerbork weggevoerd naar Sobibor, waar zij bij aankomst werden vermoord. Met gebarentolk.

4 mei 10.00 uur: Kitty Witjas woonde vlakbij de Hollandsche Schouwburg. Kitty’s vader zat in het verzet, maar werd opgepakt nadat hij was verraden omdat hij diamanten verkocht.  Kitty’s verhaal over de oorlog, nadat haar vader was opgepakt, de Hongerwinter, de bevrijding en  de tijd na de bevrijding waarin er veel antisemitisme heerste en ze ontdekten dat haar vader de oorlog niet had overleefd, wordt verteld door Ester Wouthuysen en Willem Campschreur. 

4 mei 11.00 uur: Gerben Dijkstra vertelt het verhaal van Israël en Rebekka Jakobs, broer en zus, die na een onbezorgde jeugd in Emmen hun wereld zagen veranderen. Het lukte Israël niet om onder te duiken. Ook hun ouders overleefden de oorlog niet. Rebekka bouwde een nieuw leven op in Palestina en deelde haar ervaringen in een interview. De aantekeningen van Israël zijn bewaard gebleven. Met gebarentolk.

4 mei 12.00 uur: Bij het opruimen van haar ouderlijk huis, stuitte Mirjam Schwarz op foto’s, brieven, een dagboek en andere documenten, die haar stap voor stap inzicht gaven in het onthutsende verhaal van haar familie, van de joodse gemeenschap in Winterswijk en met name van haar tante Thea Windmuller en Thea’s grote liefde, de Duits-joodse vluchteling Wolfgang Maas.

4 mei 13.00 uur: Helma Brouwers kwam erachter dat tijdens de oorlog vanaf haar zolder aan de Leliedwarsstraat, de marconist Pierre Coronel (26 december 1914 – 25 februari 1945) opereerde. Met zijn zender Arend stuurde hij ruim 2.650 telegrammen naar en van Bureau Inlichtingen in het reeds bevrijde Eindhoven. In Amsterdam is een straat naar hem vernoemd: Coronelstraat. 

4 mei 14.00 uur: Bart Lankester, auteur van het boek Kom vrouwen, aangepakt!, vertelt over het verzetswerk van Trien de Haan-Zwagerman en gezin. Zij maakte deel uit van de Sneevliet-groep en was een van de vroege feministen. Na een tip werd zij in 1942 opgepakt en kwam in kamp Ravensbrück terecht. Tijdens haar kampperiode verborgen haar man en tienerdochter tussen de twaalf en vijftien onderduikers. Trien overleefde de oorlog.

4 mei 15.00 uur: Wout van Bekkum vertelt over de families Sachs en Frank, die tweehonderd jaar deel uitmaakten van het leven in de Oost-Groningse dorpen Bourtange en Vlagtwedde. Siegfried Frank werd met zijn vrouw en vier kinderen om het leven gebracht in februari 1943.

4 mei 16.00 uur: In Deventer vertelt Bert van den Dool vanuit het huis waar zijn ouders, Berend-Jan en Johanna van den Dool-Kers, onderdak verleenden aan het gezin Lezer. In 1944 werd Berend Jan gearresteerd terwijl hij een van de dochters van het gezin naar een ander adres verplaatste. Hij werd naar werkkamp Neuengamme gedeporteerd, waar hij in 1944 werd geëxecuteerd. 

 

Meer verhalen zijn te beluisteren via podcasts: https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/5527/podcasts-en-meer

Klik hier voor meer informatie.

Herdenken

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding