zininopvoeding > publicatie.php?nr=25095&stuurdoor=nee

Kinderconferentie 'De rechten van het kind'

 

Terug


Op 8 en 9 maart namen zo’n 30 kinderen in Dopersduin in Schoorl deel aan de Kinderconferentie ‘De rechten van het kind.’

Dieuwertje Blok kwam vertellen over het project ‘Wandelen voor Water’, waarbij Nederlandse basisschoolkinderen met 6 liter water 6 kilometer wandelen om geld in te zamelen voor dit project. En er waren workshops kinderyoga, bodypercussion en 'huisje bouwen'.  

Echte rechten en voorrechten
In de workshop Kinderrechtenspel praatten de kinderen over het verschil tussen echte en neppe rechten. Want hoewel iedereen blij wordt van het ‘recht op zacht toiletpapier’, is dat toch geen recht, maar een voorrecht.
Toen knutselden kinderen het kinderrecht dat zij het belangrijkst vinden op een levensgrote tekening van hun lichaam. Met lijm, veren en glitters verschenen daar onder meer ‘het recht op gezondheidszorg’, ‘het recht op je eigen geloof’ en ‘het recht op bescherming tegen oorlog en geweld’.

De dag begint
Na het eten schreven de kinderen Amnesty International ‘kaartjes van hoop’ voor gedetineerden in het buitenland.
En dan was er een sfeervolle avondsluiting in het door natuur omringde kerkje. In de donkere ruimte flikkerden tientallen kaarsjes en zongen we zachtjes “Shalom chaverim”, wat zoiets betekent als ‘Hallo, jij daar, vriend’.
Dan kijkt iedereen elkaar in de ogen en benoemt iets waarin de ander op hem of haar lijkt. Want zoals de rabbi in Essemie’s verhaal zegt: “Als je in het gezicht van een mens kunt kijken en daarin je zuster of broeder ziet, dan weet je wanneer de nacht voorbij is en de dag begint.”

Wil je het weekend een beetje meebeleven? Dat kan met dit filmpje

Rechten Kinderen

 


Terug

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding