zininopvoeding > publicatie.php?nr=25077

In de rij voor Anne Frank

 

Terug


Dag in dag uit staat er een lange rij bezoekers voor het Anne Frank Huis. Waarom willen zij het Anne Frankhuis bezoeken en wat zoeken ze daar? Daarover maakte de NOS de documentaire In de rij voor Anne Frank. Vier seizoenen lang vroeg de NOS bezoekers naar hun motief om het museum te bezoeken.

Dat levert bijzondere verhalen op. Zo vertellen zwarte Amerikanen dat zij weten hoe het voelt om derderangsburger te zijn. En een homoseksuele man uit Paraguay voelde zich onderduiker tijdens de dictatuur in zijn land. Er zijn twee Tibetaanse monniken die moesten vluchten uit Tibet na de bezetting door China. En een Iraans echtpaar schuilde tijdens hun vlucht zelfs in een gat onder de grond. Ook zijn er niet zelden persoonlijke verhalen van oorlogskinderen en -overlevenden. Zoals Joost Oppenheimer die tijdens de oorlog ook moest onderduiken en na de oorlog met zijn moeder naar de VS verhuisde. Hij vertelt dat hij niet eerder naar een Holocaustmuseum durfde omdat het te pijnlijk was.

Voor alle geïnterviewden heeft Anne Frank een symbolische betekenis. En daarom staan ze in de rij, of het nu vriest, regent, waait of snikheet is.

Je kunt de documentaire hier zien.

herdenken

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  İ 2023 Zin in Opvoeding