zininopvoeding > publicatie.php?nr=25021&stuurdoor=nee

Gelijk=gelijk

 

Terug


Ook al heeft de lesmethode Gelijk = Gelijk de homo-emancipatieprijs 2015 in de wacht gesleept, eigenlijk slaat het méér vliegen in één klap. 
Het lesprogramma brengt een joodse, islamitische en homoseksuele jongere als drietal voor de klas. Op zich is dat al voor veel leerlingen al bijzonder: dat kan dus kennelijk. 
Nog spannender is dat de drie tijdens de eerste les niet vertellen wie joods, moslim of homo is. Ze vertellen wel andere dingen over zichzelf: bijvoorbeeld over hun hobbies of over hun ouderlijk gezin - zodat leerlingen dingen kunnen herkennen en een . Pas tijdens de tweede les komen ze 'uit de kast'. 
Juist omdat de drie in de eerste les spelen met vooroordelen ( en de moslimjongere bijvoorbeeld express een strakke broek aantrekt en overdreven op zijn kleding let), is dat vaak verrassend. 'En dan komt een interessante vraag naar boven', zegt de projectdoördinator in 7Days. 'Want als je iemand toch al aardig en leuk vond, maakt het dan nog uit dat hij joods, islamitisch of homoseksueel is?' 
Ook in les twee delen de jongeren hun persoonlijke ervaringen met de kinderen. Want hoe was het om aan je ouders te vertellen dat je homoseksueel bent? Wat doet het met je als je gepest of gediscrimineerd wordt? 
Klik hier voor een filmpje.
De bijzondere lesmethode Gelijk = Gelijk’ is speciaal ontwikkeld voor basisscholen en leert kinderen vooroordelen en feiten te onderscheiden. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk.
Volgens de jury laat Gelijk = Gelijk kinderen op jonge leeftijd al nadenken over vooroordelen en discriminatie. Het is volgens de jury belangrijk dat kinderen beseffen dat het oké is als iemand afwijkt van de norm. Door Gelijk = Gelijk leren kinderen daarmee om te gaan. Ook is de jury te spreken over de inzet van de rolmodellen, die opgroeiende kinderen een spiegel voor houden in hun ideeënvorming.

Homoseksualiteit Islam Jodendom

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2022 Zin in Opvoeding