Nieuws

 
 
31 augustus 2021

Eindhoven wil dakloosheid onder jongeren voorkomen

Als je als jongere zonder werk of diploma niet bij je ouders kan wonen, kan je een uitkering aanvragen. Maar met 255 euro (per maand) kun je niet op eigen benen staan. Zo bouwen kwetsbare jongeren meteen al een schuld op en belanden ze vaak binnen een paar maanden op straat. Om dat te voorkomen, geeft de gemeente Eindhoven 30 jongeren tussen 18 en 21 een jaar lang een inkomen én begeleiding. Zo kunnen ze in financiële rust een diploma halen of werk zoeken. 

Niet iedere jongere kan voor zijn of haar levensonderhoud rekenen op ouders. Soms hebben die zelf de grootste moeite de eindjes aan elkaar te knopen, soms zijn er problemen in het gezin. En het onderzoek of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand duurt zo lang dat de problemen zich in de tussentijd al opstapelen. 

Basisinkomen
De gemeente Eindhoven geeft jongeren tussen de 18 en 21 jaar oud die niet kunnen rekenen op financiële steun van hun ouders nu een jaar 1050 euro in de maand. Een soort basisinkomen waardoor ze hun schulden kunnen wegwerken en in financiële rust en met professionele begeleiding kunnen werken aan een diploma of het vinden van werk. Ook kunnen ze leren met geld om te gaan: als ze  fouten maken, hebben die niet direct grote gevolgen.

Uit een eerdere pilot met de aanpak in  Eindhoven, Rotterdam en Den Haag bleek dat de financiële zekerheid van de maandelijkse uitkering jongeren echt helpt om stappen te zetten. Ze kregen hun schulden onder controle en konden zelfstandig wonen.

Dertig Eindhovense ongeren 
De eerste proef werd nog gefinancierd door fondsen als de Postcodeloterij. Voor de tweede proef stelt de gemeente Eindhoven een subsidie van 700.000 euro beschikbaar. De gemeente wil schulden bij jongeren voorkomen en ze ook op de lange termijn uit de schulden houden.

Omdat de pilot positief was, gaat de gemeente Eindhoven nu dertig jongeren een jaar lang financieel ondersteunen. De gemeente wil daarbij onderzoeken of er alternatieven zijn voor de bestaande regels die jongeren soms al op jonge leeftijd in grote problemen brengen. Het project wordt wetenschappelijk begeleid door de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Schenkbelasting
De huidige subsidie kan overigens lager uitvallen als er geen schenkbelasting betaalt hoeft te worden over het leefgeld. Wettelijk is dat 30 procent maar de gemeente zoekt nog uit of er binnen de bestaande regelgeving een uitzondering mogelijk is.
Bron: Eindhovens Dagblad en NJI


Naar het nieuwsoverzicht

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2021 Zin in Opvoeding