Nieuws

 
 
18 juni 2020

Vanaf 1 juli zes weken geboorteverlof voor partners

Aan het begin van dit jaar werd het geboorteverlof voor kersverse vaders en niet-biologische moeders in een lesbische relaties flink uitgebreid: van twee naar vijf dagen. Vanaf 1 juli 2020 komen daar nog vijf weken bij. In totaal kan een partner van de moeder dus zes weken verlof opnemen. Dit moet wel binnen 6 maanden na de geboorte.

Volgens minister Wouter Koolmees is dat belangrijk: ‘Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. Dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij.’

Niet volledig betaald
Er zit wel een addertje onder het gras: tijdens het verlof krijgt de partner niet - zoals in de eerste week - salaris, maar een uitkering van het UWV.  En die uitkering is - ook anders dan tijdens de eerste week - niet volledig, maar maximaal 70 procent van het salaris.  

De SER (Sociaal-Economische Raad) vindt dat vaders en niet-biologische moeders tijdens deze zes weken volledig moeten worden doorbetaald. De raad is bang dat veel partners de inkomsten niet kunnen missen. 

Sommige bedrijven - zoals de Goede Doelen Loterijen, Coca-Cola Nederland en Microsoft Nederland geven hun medewerkers al zes weken volledig betaald geboorteverlof. Zij vullen de 70 procent van het UWV aanvullen tot 100 procent. 

Hoe zit dat in Europa?
Is zes weken gedeeltelijk betaald verlof nu veel of weinig vergeleken met andere andere Europese landen*? 

Finland: 54
In Finland worden vaders 54 dagen doorbetaald. Dit komt neer op ongeveer 11 weken. Dit verlof moet worden opgenomen voordat het kind 2 wordt.

Zweden: 240
In Zweden is er geen sprake van zwangerschapsverlof voor alleen moeders, maar krijgen de ouders gezamenlijk een potje van 480 (grotendeels) betaalde dagen, die de overheid het liefst verdeeld ziet tussen vader en moeder. In de praktijk nemen vaders meestal 90 dagen op. De rest is voor de moeder. Hier staat echter wel tegenover dat kinderen onder 1 jaar niet naar een kinderopvang gebracht kunnen worden. De zorg is het eerste jaar dus volledig voor de ouders.

Slovenië: 15
Vaders in Slovenië krijgen 90 dagen verlof, waarvan 15 volledig doorbetaald. Op de andere 75 dagen krijgt de vader het minimumloon uitgekeerd.

Italië: 4
In Italië krijgen vaders 4 dagen verlof, met een mogelijkheid van een extra (onbetaalde) dag.

Polen: 14
In Polen hebben vaders recht op veertien dagen betaald verlof. Die moeten ze gebruiken in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Een vader kan ook in overleg zes weken ‘afsnoepen’ van de verplichte twintig weken zwangerschapsverlof die vrouwen hebben, of een gezamenlijk ouderschapsverlof van 26 weken aanvragen.

Frankrijk: 11
In Frankrijk krijgen vaders 11 dagen volledig betaald verlof, dat moet worden opgenomen vóór het kind 1 wordt.

België: 3
In België is er sprake van 10 dagen vaderschapsverlof waarvan 3 volledig betaald en 7 voor 82 procent van het salaris doorbetaald.

Portugal: 25
In Portugal krijgen vaders 25 dagen volledig betaald verlof, waarvan er 15 in de eerste weken na de geboorte moeten worden opgenomen.

De Verenigde Staten: geen
Het kan ook veel slechter. In de Verenigde Staten hebben niet alleen partners geen recht op geboorteverlof, ook pas bevallen vrouwen hebben daar geen recht op betaald geboorteverlof. Werkgevers zijn wel verplicht om twaalf weken onbetaald verlof aan te bieden, maar veel vrouwen kunnen zich dat niet veroorloven. En er zijn beperkende voorwaarden voor dit onbetaalde verlof. In de praktijk werken mannen in de VS daarom na de bevalling gewoon door en gaan vrouwen vaak zo snel mogelijk weer aan het werk. 

Visie op vaderschap
De verschillende regelingen hangen sterk samen met verschillende visies op ouder- en vaderschap. Vind je dat vaders en moeders de zorg voor de kinderen en het huishouden gelijker moeten verdelen, zodat kinderen zich beter aan hun vaders kunnen hechten en moeders betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt?

Vooral jongere vaders willen meer voor hun kinderen zorgen en meer doen in het huishouden, blijkt uit een onderzoek van de Rutgersstichting onder een representatieve groep Nederlandse vaders met kinderen van 0-13 jaar.  Maar vaak nemen zij het verlof toch niet op, omdat de regelingen te veel geld kosten. 

Overigens blijkt uit het onderzoek dat er ook bij moeders nog wel werk aan de winkel is: 9 procent van de vaders en 13 procent van de moeders is het eens met de stelling 'De belangrijkste taak van een vrouw is om voor het huishouden te zorgen en te koken voor haar gezin'.  

Tekst: Marijke Verduijn

*Bron: Famme.nlNaar het nieuwsoverzicht

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding