Nieuws

 
 
17 maart 2020

‘Vandaag ben ik papa, maar ook meester Jörgen’

‘Welkom op de Regenboog BOE!  Vandaag ben ik papa, maar ook meester Jörgen.' Mijn man opent de eerste lesdag thuis voor onze vijfjarige Lore. Ik zit in een andere kamer in ons kleine huis aan de telefoon, in een poging nog wat zinnig werk te doen. Gisteren hebben we Lore voorbereid op wat komen zou: ze bedacht een naam voor onze school en vertelde hoe een schooldag er meestal uitziet. En ’s avonds stelden Jörgen en ik met een goed glas een dagprogramma samen: gymlesje, knutselactiviteit en thematafel. 

Zorgen
'Even naar buiten', mimen meester en leerling even later door het raam. Ik zwaai en keer terug naar weer een ander telefoongesprek. Het is geen sinecure om effectief te werken terwijl je steeds moet hoesten, elders in huis een parcours wordt gestept (alternatieve gymles), de privételefoon blijft pingen vanwege je verjaardag en je zorgen hebt over kwetsbare mensen in je omgeving. 

Vlak voor de lunch barst Lore in snikken uit: ze mist school, de juf en vooral haar grote vriendin Juul. En ze vindt een verjaardag met maar drie gasten héél stom. Na de lunch gaat Jörgen even naar zijn werk en maken Lore en ik een nestje van het materiaal dat ze die ochtend verzameld heeft. We praten over de lente, schrijven alle woorden die we kunnen bedenken met de letter L op een groot vel, bakken cakejes en oefenen en passant met de cijfers. Het is eigenlijk best leuk, vindt Lore dan toch wel weer. De tranen komen in ieder geval  niet meer terug. 

Niet knuffelen
Toch breekt de lach pas door, als haar grote vriendin vraagt of ze - zonder te knuffelen (!) - buiten komt spelen. En eerlijk is eerlijk: lekker samen steppen, fietsen, rennen en lachen - daar kan geen pedagogisch en didactisch verantwoord schoolprogramma tegenop. Dus dat moet maar wachten tot morgen. 

Hoe het verder gaat? We hebben hier nog nooit zo met de dag geleefd. Maar we hebben ook nog nooit zoveel tijd gehad samen als gezin. Leven in tijden van Corona.

Tekst en foto: Sandra van der Meijden

Lees ook: 'Ze vinden de lessen thuis fijn. En ik ook'


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2020 Zin in Opvoeding