Nieuws

 
 
6 december 2019

Zes jongeren vertellen over de scheiding van hun ouders

Is de scheiding van je ouders (ook) jouw schuld?
Mag je zeggen dat je er nog niet aan toe bent de nieuwe liefde van je vader of moeder te ontmoeten? 

In de gloednieuwe podcast Papa en mama zijn gescheiden vertellen zes jongeren hoe zij de scheiding van hun ouders beleefden en waar zij vooral mee zaten. 

Volledig op z'n kop
Eindredacteur Laura Kors maakte als kind drie scheidingen mee. 'Je hoort bijna nooit over de kinderen, terwijl ook hun wereld volledig op z'n kop staat. Er zijn ook maar weinig ouders die vragen: hoe is het voor jou? Het zou fantastisch zijn als mijn podcast daar verandering in kan brengen', vertelt ze aan 7Days. 

De situaties van de zes jongeren verschillen van elkaar, maar er zijn ook veel overeenkomsten. 'De ruzies, de hoop dat je ouders toch nog bij elkaar komen, ook al weet je dat het beter is van niet. Stiefouders met wie je opeens wat moet, maar die soms ook weer uit je leven verdwijnen.' 

Wat kinderen zélf vinden
In de podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Zes kinderen vertellen openhartig over het doen stoppen van ruzies en de bijzondere wijze waarop ouders het nieuws soms brengen. Hoe ziet het leven eruit tussen twee huishoudens in en hoe is het als je ouders weer verliefd worden? Maker: Laura Kors (EenVandaag).

De onderwerpen die in de podcasts aan bod komen, zijn:
1) de aanloop naar de scheiding
De kinderen vertellen hoe ze probeerden ruzies tussen hun ouders te stoppen. Plus, hoe reageren ze op het nieuws van de scheiding zelf?

2) het gevoel te moeten kiezen
Naast nog een paar opvallende manieren waarop kinderen het nieuws van de scheiding werd medegedeeld, vertellen de kinderen over loyaliteit en schuldgevoel.

3) tussen twee huishoudens in
De kinderen vertellen over de praktische en emotionele kanten van het leven tussen twee huishoudens in. Van eenzame sokken en stoute broers tot de momenten waarop ze eigenlijk het liefste bij de andere ouder hadden willen zijn.

4) ze zijn weer verliefd
Wat doe je als je vader ineens blozend emoji's verstuurd of, nog erger, als je je vaders dating profiel op internet ziet? Eerste ontmoetingen met nieuwe liefdes blijken niet eenvoudig te zijn, zeker niet als ze zich ook nog met je gaan bemoeien.

5) nieuwe familieleden
Alle voors en tegens van nieuwe familieleden: van lieve halfbroertjes en trotse stiefopa's tot irritaties over zingende en dansende stiefzusjes.

6) tips van kinderen  
De kinderen geven antwoord op de volgende vraag: hoe kun je als kind zoveel mogelijk voordeeltjes halen uit de scheiding van je ouders?

De podcast Papa en mama zijn gescheiden is ook te beluisteren via de app van Radio 1 of een podcast-app.  

 


Naar het nieuwsoverzicht

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2020 Zin in Opvoeding