Agenda

 
 
15 februari 2019, 09:00 uur

Tentoonstelling Kinderen van de oorlog

Nijmegen

Tentoonstelling Kinderen van de oorlog Museum Het Valkhof
15 februari t/m 10 juni 2019

In Nijmegen zijn veel kinderen het slachtoffer geworden van geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het geallieerde bombardement van februari ’44, maar ook na de bevrijding toen Nijmegen een frontstad was. 585 kinderen in en om de stad Nijmegen, overleven de oorlog niet. De tentoonstelling vertelt een aantal van hun verhalen, zoals van de Joodse Alfred en Ida Kalf, die dachten op weg te zijn naar een onderduikadres in Nijmegen, maar werden verraden. In 1943 zijn zij in Sobibor vermoord. Of het trieste lot van Gerard Bakker en een groep van zijn klasgenoten, die in 1944 door splinterbommen uit het leven werden weggerukt toen ze bij het Valkhof stonden te wachten op de tram. Of het dodelijke ongeluk kort na de bevrijding, toen een handgranaat uit een Engelse munitiekist viel en ontplofte bij een groepje jongens die in de buurt speelden. In deze tentoonstelling krijgen zij een gezicht.

Van velen kennen we het verhaal, maar van anderen rest ons alleen hun naam.Honderden kinderen stierven, werden wees, werden als kindsoldaat voor het Duitse regime ingezet of zijn voor het leven getekend omdat hun ouders ‘fout’ waren.

Een hoopvolle toekomst
De Nijmeegse fotografe Annie van Gemert (1958) is uitgenodigd op de historische foto’s en verhalen te reageren. Zij fotografeerde hiervoor kinderen die vanuit oorlogsgebied een veilig heenkomen in Nijmegen vonden. Deze kinderen delen hun dromen en toekomstplannen. Het verhaal dat zij vertellen is niet alleen dat van henzelf, maar tegelijk het universele verhaal van jonge mensen die een traumatische periode doormaakten.

De tentoonstelling is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Museum Het Valkhof, Stichting Beeldmix en Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. Kinderen van de oorlog opent aan het begin van een jaar waarin veel aandacht is voor de herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944, in 2019 75 jaar geleden. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Ceija Stojka (1933-2013) – Oorlogsherinneringen van een Roma
Tegelijkertijd is in het museum de tentoonstelling Ceija Stojka – Oorlogsherinneringen van een Roma te zien. Het is het verhaal over een Roma meisje dat drie concentratiekampen overleeft. Jarenlang zwijgt ze over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint Stojka zich te uiten. Ze schrijft talloze gedichten en teksten en maakt meer dan duizend schilderijen en tekeningen. Op onnavolgbare wijze brengt deze veerkrachtige geest haar oorlogservaringen in beeld en maakt deze invoelbaar. Ceija Stojka vertelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van het universele lijden van kinderen in oorlogstijd.

Escape Room
In deze aan de Tweede Wereldoorlog gewijde, spannende game van de Radboud Universiteit staan de sluiting van de universiteit en het waar gebeurde verhaal van een aantal moedige studenten centraal. Lukt het jou om Jozef, praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, en zijn vrienden binnen 60 minuten te helpen?

Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl


Naar de agenda

Meer informatie Facebook   Twitter
contact disclaimer
inloggen colofon
2019 Zin in Opvoeding