zininopvoeding > publicatie.php?nr=25238&stuurdoor=nee

Buiten de lijntjes 2

 

Terug


Buiten de lijntjes kleur je het leven

Buiten trekken de mannen van Rijkswaterstaat lijntjes op het wegdek. Eerst een dun oefenlijntje en daarna met een machine flinke, nette strepen - daar precies overheen. ‘Buiten de lijntjes kleuren’ is bij Rijkswaterstaat een heel precies karwei. Gelukkig maar, anders komen er maar ongelukken.

IJs als voor- hoofd- en nagerecht
Ook in de opvoeding van kinderen voorkomt een vaste hand veel ellende. Maar daarnaast moet een opvoeder ook recalcitrant kunnen zijn … Want hoe leuk is het om te veel slagroom op je chocolademelk te doen? Schandalig laat naar bed te gaan? Met twee verschillende schoenen aan naar school? Te dineren met ijs als voor-, hoofd- en nagerecht? Een keer je huiswerk niet te hoeven doen? Allemaal onschuldige bewegingen buiten de lijntjes, die het leven kleuren.

Omdenken
Ik ben onder de indruk van het fenomeen omdenken: zo meebewegen dat een probleem tot een nieuw inzicht leidt. Zowel thuis als bij het jeugdwerk voor Doopsgezind Amsterdam probeer ik om te denken.

Maria Maandag
Als moeder ben ik niet zo van de koekjes. Ik vind het onnodig: al die suiker en zoetigheid zit  gewoon niet in mijn systeem. Sáááááai vinden mijn kinderen dat natuurlijk, ook voor de vriendjes die ze mee naar huis nemen. Daar hebben we iets op gevonden. Na school zijn er altijd gewoon boterhammen, behalve op maandag. Dan is het Maria Maandag. We slaan dan de hand aan een rol Mariakaakjes, die ze naar hartenlust mogen volsmeren met chocopasta, roomboter of speculaas.

Racen met bureaustoelen
Ook op zondagochtend probeer ik om te denken. Dan werk ik met de kinderen van Doopsgezind Amsterdam. Stuiterend springen ze in de lift, stuiterend komen we aan op zolder. Gaan we dan ook stuiterend een bijbelverhaal zitten lezen? Dat kan de bedoeling niet zijn.
Maar ik weet ook maar al te goed dat ze vijf dagen per week al stil moeten zitten. Daarom mogen ze de eerste minuten op zondagochtend met bureaustoelen rondracen en piano spelen. Pas daarna lezen we een mooi verhaal en praten we na. 

Flasmob
En om de impact van het verhaal te vergroten, komen we dan weer in beweging. Met een spel of toneel dat inhaakt op de moraal. Onvergetelijk is die keer dat we vredesduiven hadden gevouwen. We zijn daarmee naar het balkon van de kerkzaal geslopen. En bij de koffie hebben we ze, als een soort flashmob, naar beneden laten vliegen. Want omdenken neemt je mee buiten de lijntjes ...

Tekst: Liliane van der Steur
Jeugdwerker Doopsgezind AmsterdamHet hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Identiteit autonomie

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2018 Zin in Opvoeding