zininopvoeding > publicatie.php?nr=25237&stuurdoor=nee

Het Koeienparadijs 10+

 

Terug


Het koeienparadijs

Het was Kinderboekenweek en elk jaar is dat weer een feest. Kinderen en juffen slaan aan het knutselen en helpen mee om de etalage van onze Boekhandel zo mooi mogelijk te maken. Dit jaar begon de Kinderboekenweek op dierendag, 4 oktober. Op deze dag verscheen - heel toepasselijk -  een nieuw boek van Bibi Dumon Tak en Hans van der Meer: Het koeienparadijs. Dit is mijn favoriete boek van de Kinderboekenweek. Bibi Dumon Tak beschouwt het als de kroon op haar werk.

Ontsnapt
In Het Koeienparadijs vertelt Bibi de levensverhalen van enkele koeien die in het koeienrusthuis van Bert Hollander in Zandhuizen wonen. Zoals dat van Claartje, de oudste koe, die veel heeft meegemaakt. Op een dag werd ze in een vrachtwagen geladen en kreeg ze een klap met een stok. Terwijl de andere koeien in de rij bleven, zette Claartje het op een lopen. Ze galoppeerde het dorp in en sprong na een wilde achtervolging door een etalageruit waar ze in het glas bleef liggen.

Gered
Twee broers lazen in de krant dat Claartje terug moest naar het slachthuis, kochten haar en brachten haar naar Bert Hollander. Drie maanden later kreeg ze een kalf, dat Rinus werd genoemd naar een van de broers die haar redden. Behalve Claartje wonen er nog veel meer koeien bij Bert, zoals Sientje, die denkt dat Bert haar moeder is omdat ze te vroeg werd geboren. En Annie, die op de markt voor slachtvee in Purmerend werd opgemerkt door een voorbijganger.

Opgelucht
Na het lezen van dit boek weet ik beter hoe wij in Nederland omgaan met ons vee. Bijvoorbeeld dat koeien die honderdduizend liter melk hebben geproduceerd, geslacht worden. Toch is dit geen zwaar boek geworden. Dat komt door de lichte toon en de humor waarmee Bibi Dumon Tak schrijft. Het is een boek om blij van te worden; bij elk verhaal ben je weer opgelucht dat er een koe gered werd.

De sterkste 
Bibi heeft zelf ook een koe gered.  Felius ontsnapte door een schuifdeur en rende het centrum van Haaksbergen in.  Het nieuws van haar ontsnapping kwam op de radio en dat hoorde Bibi. Zij zamelde geld in en kocht de koe. Felius woont inmiddels al lang bij Bert en is de sterkste koe van het rusthuis.

De bijzondere foto’s van Hans van der Meer laten zien hoe de koeien bij Bert leven. Vormgever Steef Liefting heeft gekozen voor ongestreken, natuurlijk papier, waardoor het boek de uitstraling heeft die bij het onderwerp past.

www.facebook.com/rundveeopvang

Het Koeienparadijs door Bibi Dumon Tak en Hans van der Meer 10+
Vormgeving: Steef Liefting
Uitgeverij Querido 2017  €19,99

Tekst: Mieke van Dooren-Boes
Foto: Sientje met hulpkat Noortje 

 

 

 

 

 

Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Dier mens

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2018 Zin in Opvoeding