zininopvoeding > publicatie.php?nr=25177&stuurdoor=nee

Stel regels

 

Terug


Zou jij willen dat de school van jouw kind de smartphone verbiedt? Vul de poll in. 

Uit een expert-meeting van het ministerie van onderwijs blijkt dat constant smartphonegebruik effect heeft op concentratie, stress en sociaal gedrag. Toch kent het onderwijs (nog?) geen landelijk smartphonebeleid. En er zijn ook geen cijfers over bekend. 

Smartphoneverbod
Sommige scholen laten leerlingen hun smartphone gebruiken om informatie op te zoeken. Leerlingen moeten tenslotte met de digitale wereld leren omgaan. 
Andere hanteren een strakke regel: tijdens de les moet het ding uit of op stil en in de pauze moet je het zelf weten.  Maar er zijn ook scholen die de mobiel helemaal in de ban doen. Dat geldt voor twee scholen in Eindhoven, een school in Valkenswaard en de eerste Humanistische mavo in Amsterdam. En op het Fioretticollege in Veghel gaat het mobieltje in de kluis, maar mogen de leerlingen hem daar in de pauze wel uithalen. Docenten ervaren het lesgeven als rustiger en ouders reageren vaak instemmend.
En de leerlingen? Sommige vinden het stom: ze vervelen zich zonder devices. Maar andere zijn opvallend positief. 

Zelf kiezen 
Op een school in Huizen mochten de eindexamenleerlingen dit jaar zelf kiezen of ze wilden meedoen met een proef. Ze deden vrijwel allemaal mee. Marit merkte dat ze zich beter kon concentreren en Amber doet nu in een tussenuur vast huiswerk en is thuis dus sneller klaar.
Ook in de pauze merken de leerlingen het verschil: ze praten meer met elkaar en zijn socialer. 

Thuis
Bijzonder genoeg doen sommige leerlingen ook buiten schooltijd minder met hun smartphone. „Als ik thuis ben krijg ik soms heel veel berichtjes. Dan zet ik ’m gewoon op stil. Dan denk ik: schei eens uit", zegt Rik. Chiel laat zijn telefoon op vakantie vaak thuis. "Weg is weg." En Ellen: „Ik vind het ook fijn om hem af en toe buiten schooltijd helemaal weg te leggen. Ik hou van knutselen met foto’s, gewoon op papier. Een soort van Instagram, alleen zonder smartphone, en dan is het eigenlijk veel leuker.”

Met dank aan: HuizerNieuws, Eindhovens Dagblad en NRC
 

Het hele interview lezen? Download dan hieronder de pdf.

Kinderen Digitaal

 


Terug

  Meer informatie   Facebook   Twitter
 
  contact disclaimer
  inloggen  colofon
   
   
   
  © 2018 Zin in Opvoeding